Ikke uventet sto disse to politikerne nok en gang hardt mot hverandre i flere meningsutvekslinger i debatten med temaet «Kampen om havet», en debatt som kom til å dreie seg om oppdrettsnæringen rolle og vilkår i framtida. Debatten var et samarbeidsprosjekt mellom NRK og Folkebladet der den første delen av debatten ble sendt på NRK 2 TV og også via Folkebladet TV, mens den andre delen der politikerne fra Troms stilte opp ble sendt via Folkebladet TV. Debattene ble styrt av Sveinung Åsali fra NRK Troms og Folkebladets redaktør Steinulf Henriksen.

Se hele debatten her

Skal bli større enn olje og gass

Ikke uventet sto synspunktene fra SV`s Torgeir Knag Fylkesnes og APs fiskerifaglige talsperson Kari--Anne Oppsal steilt mot det fiskerminister Per Sandberg forfektet.

Fiskeriministeren tegnet et bilde av ei oppdrettsnæring som med sine 65 milliioner kroner av en total fiskeeksport i fjor er i stadig vekst og utvikling. Sandbergs framtidsvisjon er at innen 2050 skal eksporteverdien fra oppdrettsnæringen ha oversteget eksportverdien fra olje og gass.

- Må skille laks og lus

Så rosenrødt ser ikke Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms SV framtida innen oppdrettsnæringen.

– Måten vi driver i dag med åpne mærer skaper mange problemer, og vi må finne løsninger på dette skal næringen kunne tenke på vekst. Vi må kunne ha et rent hav i framtida, og ikke la det ødelegges av personer i næringen som mer eller mindre går rundt med dollartegn i øynene.

- Vi må stille krav til næringen

AP`s Kari-Anne Opsal sa i et av sine mange innlegg på lørdag at oppdrettsnæringen må ilegges krav som gjør at den betaler litt tilbake for at de tjener sine penger ved å bruke kommunenes havarealer.

– Dette må gjøres enten i form av flere lokale arbeidsplasser, eller en eksportavgift på ubearbeidet fisk. I næringen må vi løse luseproblematikken, og vi må løse rømmeproblematikken. Da en rask Sandberg dundret av gårde med et langt tilsvar svarte Opsal straks.

- Er det en monolog fra deg eller en debatt vi har her? spurte hun.

– Vi takler prpblemene selv

Ingrid Sperre som er leder for Sjømat Norge sa at hun etter å ha hørt versjonene fra de forskjellige partene hadde problemer med å forstå hva som egentlig var problemet.

– Næringen produserer i dag god, sunn og bærekraftig mat til store deler av verdens befolkning. Jeg tror ikke det er noen som er mere kjent med utfordringene i å få en sunn og bærekraftig produksjon i fram tida enn næringe selv. Vi trenger ikke mange såkalte kreative innspill fra hverken høyre- eller venstresiden som skal legge stein til byrden for arbeidet vårt, sa Sperre.

Innleggene som er referert til ovenfor er bare en liten del av debatten som foregikk på lørdag.

Og hvem vinner så valget 13. september? Jevnt og tett blir det helt sikkert. Akkurat her hadde Aftenpostens utsendte medarbeider Ole Magnus Rapp en kommentar etter debatten på Husøy.

– Foran de siste valgene har den kommende statsministeren deltatt i debatten her på Husøy. Jeg så ikke Jonas Gahr Støre her i helga, sa Rapp til Folkebladets utsendte på lørdag.

NEIi: Wenche Cumming (helt til høyre) med sitt klare budskap under Husøydagan. Foto: Stein Wilhelmsen
STOR INTERESSE: Det var omtrent fullt på kaia på Husøy da debatten startet lørdag ettermiddag. Foto: Stein Wilhelmsen