Det er ikke bare stortingsvalget som går av stabelen 11. september. Denne dagen skal velgerne også gå til stemmeurnene for å avgjøre Sametingets sammensetning.

Kjetil Johnsen, som står på 5. plass på Arbeiderpartiets liste i Gáisi valgkrets, synes det er synd at sametingsvalget får så lite fokus i media.

– Det er faktisk et kjempeproblem. De nordligste lokalmediene fokuserer kanskje litt på at det også er sametingsvalg, men i riksmedia er det stort sett glemt. Hadde det vært et større fokus på dette valget også, ville det nok også blitt skapt et større engasjement.

Nyttig erfaring

Johnsen er opprinnelig fra Smalfjord i Tana, men har de siste 18 årene bodd på Finnsnes. Han er engasjert i lokalpolitikken i Lenvik hvor han sitter i kommunestyret. Den siste perioden har Johnsen også vært vararepresentant til Sametinget.

– Jeg har faktisk møtt ganske mange ganger. Det har vært en veldig nyttig erfaring. Sametinget er jo organisert etter et parlamentarisk system, på samme måte som i for eksempel fylkestinget, og det blir en annen måte å jobbe på sammenlignet med kommunestyret.

– Har engasjementet i Sametinget noen ganger kommet i konflikt med vervet i kommunestyret?

– Nei, det har klaffet veldig fint med tidspunktene. Jeg ser det også som en stor fordel at man er engasjert i lokalpolitikken i tillegg til å være på Sametinget. Det gjør at man får en veldig bred kontaktflate, noe som er viktig i begge verv, sier Johnsen.

Unik mulighet

Ap-politikeren mener at Sametinget gir unike muligheter for påvirkning av nordområdepolitikken.

– I alle fall sett fra Ap sitt ståsted, som har programfestet at vi skal bidra til å utvikle det samiske samfunnet i takt med resten av samfunnet, sier Johnsen.

– Hvilke andre saker er viktige for Ap i Sametinget?

– Blant annet er det viktig å opprettholde fjordfisket, som står sterkt i dem sjøsamiske tradisjonen. Mange steder i Nord-Norge har vi slikt fiske, og også nedover i de sørsamiske områdene med vekselbruk innen fiskeri, jordbruk og annen jobb. For oss er det også svært viktig å opprettholde den gamle tradisjonen med sjølaksefiske.

Johnsen skulle gjerne sett at han kom inn på fast plass i Sametinget, men tviler samtidig på at det blir tilfellet denne gangen.

– Vi har i dag to representanter fra Gáisi valgkrets, så det blir nok fortsatt en varatilværelse for min del. Vi satser imidlertid på å få tre representanter denne gangen og på at Per Mathis Oskal fra Sørreisa også denne perioden skal få fast plass i Sametinget, sier Johnsen.