Er du selv en dyrevenn, tenker du gjerne på hva som skjer med husets firbeinte når familien skal på ferie. Ikke alle har mulighet til å organisere pass og stell gjennom slekt og venner. Selv om problemstillingen er kjent for de fleste som har kjæledyr, er det likevel ikke flust av dyrehoteller i nærheten. Pia kjenner til noen få. Slik var det at hun for noen år siden begynte å planlegge et eget dyrepensjonat. Sammen med lillesøster Silje har de nå fått midler fra SalMar kulturfond i Dyrøy til å etablere gründervirksomheten: I høst starter byggingen, til sommeren er det åpning av DYRøy pelshotell.

– Det har allerede vært noen og spurt om når vi starter opp. Og facebooksida vår har over 900 visninger. I første omgang blir det for katt og kaniner, men vi tenker å ta imot hunder også etter hvert. Og kanskje fugler – men det er litt lenger frem! smiler Pia.

I tillegg har de tre ledige hamsterbur. Kriteriet for overnattingsgjestene er hovedsaklig at de har pels og fire føtter, forklarer Silje.

– Det utelukker hårete edderkopper, ler hun.

God plass

Dyr har det nesten alltid vært hjemme hos Pia og Silje på Elvevoll i Dyrøy. Akkurat nå er det katten Nemi og de to kaninene Felix og Muffins som har gården for seg selv. Det blir det en forandring på til neste år. Men god plass skal de alle få. Pia viser frem tegningene og forklarer hvordan pensjonatet er planlagt.

– Slik skal huset til kattene se ut. Det skal være plass til fire katter, og de skal ha mye plass både ute og inne.

De firbente får enkeltrom, og foran hvert bur blir det en liten hageflekk for hver gjest. Der kan kattene og kaninene gå inn og ut som de ønsker. Jentene lover mye godt stell. Og kos. Selve hotellet skal settes opp på tunet bak bolighuset. Der er det både lunt og skjermet og et godt stykke fra veien. Her kan både katter og kaniner nyte sin ferie i rolige omgivelser uten å bli forstyrret.

– Med gjerde og netting både over og rundt innhegningene er dyrene trygge for alt, både for rovfugler og andre dyr, når de er ute. Huset som pappa skal hjelpe oss å bygge, blir ikke isolert, dermed er det bare om sommeren det blir dyrehotell. Men kanskje vi kan vinterisolere etter hvert? Da kan vi ha tilbud om overnatting på pelshotellet hele året.

Drøm

Å lage et eget dyrehotell er en drøm Pia har hatt i mange år. Med startkapital i støtte fra SalMar – og med lillesøster Silje som bedriftspartner – er de nå i ferd med å starte opp. I tillegg til selve byggingen er det også et papirarbeid som må gjøres. Å skrive søknad til SalMar var en god øvelse. Regelverket til Mattilsynet må også sjekkes opp. Det er nemlig de som fører oppsyn med dyrehotell i Norge. I Forskrift om omsetning og midlertidlig hold av dyr står blant annet kravene til størrelse på bur og uteareal. Søstrene er glade for at de har litt voksenhjelp.

Men paragraf 1, formålsparagrafen i forskriften, som er den viktigste, kjenner de allerede: God velferd og respekt for dyr i forbindelse med omsetning og midlertidig hold. Den er det ikke noe problem å etterleve når man selv er glad i dyr – og har hatt katt og kaniner så lenge man kan huske.

Men når alt kommer til alt: Det søstrene faktisk har gjort de siste månedene, er å legge grunnlaget for sin egen sommerarbeidsplass – som kanskje etter hvert kan bli en jobb som går over hele året.

– Egentlig føles det ikke som en jobb når det handler om koselige dyr. Tvert imot. Kanskje vi blir litt for glade i dyrene som bor her? Kanskje det rett og slett blir litt fælt når eierne kommer og henter dem? ler jentene.

De spøker, for de vet at det også fører med seg et ansvar å etablere egen virksomhet. De som kommer med sine firbente til DYRøy Pelshotell, skal vite at husets kjæledegger blir godt tatt vare på. Dyrt skal det ikke være for innkvarteringsgjestene. Foreløpig tenker jentene seg en hundrelapp i døgnet for hvert dyr.

Kost og losji

– Hvis det er noen katter som trenger spesialfôr eller lignende, må eierne ha det med seg når de kommer hit. Men ellers skal vi ha alt dyrene trenger.

– Vi gleder oss veldig til neste sommer når vi starter opp for alvor. Når dyrene kommer!

Når de til neste sommer åpner pelshotellet, er det en mangeårig drøm som går i oppfyllelse, og selv om det er en jobb, føles det ikke slik for de dyrekjære søstrene. Pia viser hvordan utformingen av katteburene er tenkt. Foto: Arne Ivar Hanssen
Bak bolighus og uthus, godt skjermet fra både bilvei og støy, skal dyrepensjonatet bygges. Hvert bur får egen hageflekk, der gjestene kan gå ut og inn som de måtte ønske. Foto: Arne Ivar Hanssen