- Det var først på 30-tallet at min far Søren Sebulonsen og Sigvald Sivertsen bygget en gamme inne i Stordalen, ved foten til Breitind. Den ble kalt Sørengammen. De brukte den når de jakta på ryper om sommeren og når de fanga ryper i snarer om vinteren. Det var så langt å gå dit at de måtte overnatte. Rypefangsten fortsatte de med under krigen, men da ble det av naturlige årsaker kun snarefangsts. Mye av rypene solgte de til en dame i Oslo og de sendte mange kasser dit. Det var gode penger å tjene på denne fangsten, bortsett fra den siste forsendelsen. For den fikk de intet oppgjør, forteller Astor Sørensen.

Den gamle gammen ble stående ubrukt, noen fjerna en midtbjelke og i 1954 – 1955 falt gammen sammen og det var bare en haug igjen.

Renovere

Strømsbotn utmarkslag kom for fem seks år siden fram til at de skulle renovere gammen, de ville gjerne få til noe i samme stil som den opprinnelige gammen, de laga en tegning av hva de tenkte seg og søkte om SMIL midler (spesielle miljøtiltak i jordbruket, red. anm.) gjennom landbruksavdelingen i Lenvik kommune. De fikk tilsagn om et tilskudd på 60.000 kroner og satte i gang.

Det var som sagt ikke mye igjen av den gamle gammen, så i 2013 starta Astor Sørensen med å grave ut fundamentet. Året etter starta dugnaden og med innsats fra fem godt voksne herrer, Astor Sørensen, Knut Karlsen, Jarle Elverland, Arvid Karlsen og Halvdan Hansen, begynte gammen etter hvert å vokse fram igjen. Geir Sørensen og Gabriel Fredriksen var også med og skar torv.

– Alt arbeidet er utført på dugnad og de pengene vi fikk gikk med til å betale for de materialene vi har brukt til å bygge gammen. Det var egentlig ikke nok, så Strømsbotn utmarkslag har også trådt til med egne midler, forteller leder Jarle Eliassen.

Fikk godt skussmål

Og i sommer var gammen ferdig og Oddgeir Kroken fra Lenvik kommune inspiserte og godkjente den.

– Han sa at det var noe av det fineste han hadde sett, godkjente den tvert og utmarkslaget fikk utbetalt det beløpet de hadde fått tilsagn på, forteller en tydelig stolt Astor Sørensen.

– Det har vært flott å kunne holde på, selv om det har tatt litt tid. Men det er fin medisin å være her, høre alle lydene, høre og se fugler og dyr, og så får man jo også god mosjon med å dra hit, legger han til.

I dag står gammen ferdig og den er til allmenn bruk. Langs veien har utmarkslaget satt opp benker og bord. Veien er stengt med en låst bom, så skal man kjøre må man ta kontakt med utmarkslaget.

Gammen skal være åpen, nøkkelen skal stå i døra og alle skal kunne bruke den. Inne i gammen er det et bord, et par stoler, to køyer og en komfyr. Det ligger også ei hyttebok framme og det er utrolig mange som allerede har vært innom.

Astor Sørensen utenfor det som skal bli en skikkelig gamme. Foto: Privat
Inne i gammen er det bord, køyer, stoler og komfyr. Foto: Birger Caspersen
Astor Sørensen tar en velfortjent avslapning med et krus kaffe på gammetrappa. Foto: Birger Caspersen