Paneldebatt foran politiker- og næringslivstopper

Med i paneldebatten var blant annet Grethe Fagermo, som er undergenerealsekretær i FN, og daglig leder for Elkem, Helge Aasen.

Knutsen, som nok er mest kjent under artistnavnet Moddi, ble invitert med bakgrunn i sin masteroppgave om Finnfjord AS. Her har han sett på hvordan smelteverket har jobba med energigjenvinning og algeproduksjon, som en del av deres miljøsatsing.

– Temaet på paneldebatten var ”Change or die”. Fokuset var sirkeløkonomi, prosessindustri, og bærekraft her. Jeg er vanvittig imponert over arbeidet Finnfjord gjør, noe flere som er, ettersom jeg ble invitert til Arendalesuka. Andre folk i industrien og politikere er veldig interessert i temaet, som er veldig positivt, sier Knutsen.

Arendalsuka trekker hvert år til seg en rekke topper innafor politikk, samfunns- og næringsliv, for å debattere og utforme norsk politikk.

Lærdom

Hovedtanken bak deltakelsen til Knutsen var ikke å be andre industriaktører om å satse på alger og energigjenvinning.

– Hvert smelteverk er så unikt at det ikke bare er å overføre noe fra et fra et til et annet. Diskusjonen gikk på å se hva som kan være relevant for andre deler av industrien, og å spre tankemåten. Det i Finnfjord har gjort er unikt, og ikke bare for andre å etterape, sier han.

Positivt

Knutsen er positivt overraska over åpenheten i industrien.

– Jeg hadde ikke trodd de skulle være såpass fremoverlente. Fra gammelt av har jeg et bilde av smelteverk som sidrumpa, og ikke akkurat blant de fremste miljøforkjemperne, men dette bildet er forandra.

Det var fullt hus, med over 200 stykker som hørte på.

– Jeg tror det reflekterer at dette er en bransje som må omstille seg i tida som kommer, og som er åpne for nye ideer. Industrien representerer en stor miljøutfordring, men samtidig er det veldig mange i den industrien som prøver på å gjøre noe med dette. Finnfjord er ikke alene. Det er en helt annen stemning her, enn for eksempel oljeindustrien, der man klamrer seg til gamle løsninger, kommer Knutsen med som et avsluttende stikk.