Folkebladet var en av de første avisene i landet — noen i bransjen mener det var den aller første — som gikk over til heldigital produksjon av avisa. Det som nå heter papiravisa, men som da dette bildet ble tatt bare ble kalt avisa.

Tidlig i 1989 ble det som erstatning for skrivemaskinene satt inn datamaskiner i redaksjonen, men disse viste seg å ikke være noe særlig å drive avisproduksjon med. Deretter ble det en kort periode tilbake til skrivemaskinene noen måneder før man gikk til innkjøp av nye Macintosh-datamaskiner fra Apple.

Og da gikk det slag i slag. Først ble sidene produsert ferdig på datamaskiner, mens bilder fortsatt måtte legges inn på «gammelmåten» vi en teknikk kalt repro. Det vil si at man fotograferte dem over på en spesiell film i riktig størrelse, og limte dem inn på den avtsatte plassen. Men i 1993 gikk man altså over til heldigital produksjon av de redaksjonelle sidene. For 20 år siden, i 1997, ble alt produsert digitalt, også annonsene.

Bakgrunnen for dette bildet var at redaksjonelle deskmedarbeider fikk dispensasjon fra grafikernes forbund for å få lov til å lage avislayouten på datamaskiner. De lokale grafikerne i Folkebladet lå nesten to tiår foran resten av landet. I dag er dette forbudet bortimot historie.

På bildet ser vi Folkebladet-ansatte (fra venstre) faktor Per Nilsen, typograf May Britt Kjosnes, setter-operatør Wenche Nilsen, typograf Ellinor Sarnes og sittende, journalist Håvard Fossen.

Tekst: Trond Sandnes Foto: Stein Wilhelmsen/Folkebladets arkiv