Til tross for at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener at forsvarssjefens ledergruppe for to år siden var samstemte i at Hæren ikke trenger helikopterkapasitet, så er generalinspektør for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, meget klar på at Hæren trenger dedikert helikopterstøtte.

– Hæren må ha dedikert helikopterstøtte, slår han fast.

Ikke mindre

Også de vurderingene som ligger i landmaktutredningen (LMU) konkluderer med at Hæren må klare seg uten helikopterstøtte.

– Det er vanskelig å ha en sterk mening om det. Det er opp til de som bestilte utredningen å løse dilemmaet (les penger, jour. anm.). Det er opp til politikerne om vi skal ha helikopter eller andre kapasiteter. Men Hæren som beskrives i LMU er en minimumshær, og den kan ikke bli mindre enn den er i dag. Den burde vært større, men vi er aldri blitt stilt i utsikt en brigade til, noe vi åpenbart har behov for. Nå er vi helt avhengige av alliert støtte, sier Johannessen.

Må stille opp

Selv om Hæren er mindre enn det generalinspektøren er bekvem med, så mener Johannessen at Norge ikke kan la være å stille mannskaper om Nato ber om det.

– Skal vi forvente støtte, må vi selv støtte. Vi er nødt til å strekke oss så langt som mulig. Vi er ikke der at vi kan nekte en anmodning fra Nato på grunn av år egen størrelse, mener Johannessen.

Tre leire

Vurderingene i landmaktstudien beskriver en 2. bataljon på Skjold som mekaniseres, men som skal organiseres mer som en mobiliseringsenhet. Generalinspektøren støtter mekaniseringen, men er mer skeptisk til mobiliseringstanken.

– Jeg støtter anbefalingen om å mekanisere 2. bataljon, men jeg er betenkt hvis man gjør for mye ut av mobiliseringsbiten. Vi må være tydelige på at det vi har, er det vi har, sier Johannessen.

Johannessen er også tydelig på at Hæren trenger alle de tre leirene som idag finnes på Bardufoss, Skjold og Setermoen.