I luftlinje er det 8.183 kilometer mellom Senja og Sanya, øya helt sør i Kina. De to øyene, på nesten motsatte sider av verden, har funnet sammen i et næringsmessig og kulturelt samarbeid. I tillegg til ordførere fra Senjakommunene og Sanya, hadde fiskeriminister Per Sandberg (FrP) funnet veien til Hamn i Senja for å markere anledninga.

– Dette er større enn man tror, istemmer Ole-Henning Fredriksen og Arild Vollan, som er henholdsvis daglig leder for Hamn i Senja og Arctic Green Seafood.

De to har stått i spissen for samarbeidet mellom de regionene, for å knytte bånd innafor turisme, fiskeri og kultur.

– Ideen ble født her i fjor da den kinesiske ambassadøren, Wang Min, var her ute. At det ble Senja og Sanya er litt tilfeldig, men ideen kom fra navnet, sier Vollan.

Kontrast og tiltrekning

Kontrasten fra sydhavsstrendene i Sørkinahavet, til de arktiske fjordene utenfor Hamn i Senja, kunne tilsynelatende ikke vært større. Ser man litt nærmere, er likhetene mellom de to mindre enn man skulle tro. Mens Senja er et fremadstormende reisemål, så er Sanya et av de største reisemålene i Kina, med titalls millioner besøkende årlig.

– Initiativet for samarbeidet starta akkurat her i juni i fjor. Selv om størrelsen på turistnæringa mellom Senja og Sanya er stor, mener jeg vi kan samarbeide godt og å trekke lærdom fra hverandre. Jeg tror også vi kan tjene hverandre i markedsføring i det europeiske og kinesiske turistmarkedet, sa Ole-Henning Fredriksen foran den norske og kinesiske delegasjonen.

Gjestfrihet

Ordfører i Sanya, Wu Yanjun gir

samarbeidet gode skussmål.

– Det er en glede å være her på vakre Senja. Selv om det har vært en lang reisevei, mener det er verdt det turen. Gjestfriheten vi har møtt her gjør oss sikre på at dette blir et godt samarbeid. Jeg håper også at flere vil komme fra Senja til Sanya. Alle som besøker oss, sier de vil komme tilbake, sier Yanjun, og hinter om at flere nordmenn og en norsk restaurant i Sanya er noe gjerne skulle sett.

– En ære

Fiskeriministeren hadde bare gode ord å komme med.

– Det er en stor ære å få være her når våre øyer møtes. Begge stedene har flotte fjorder og strender, og jeg er sikker på at dette samarbeidet vil tjene begge. Med Kina som verdens største, og Norge som verdens nest største sjømateksportør, er dette helt klart et viktig samarbeidsområde. At vi åpner dørene til hverandre igjen er veldig positivt, sa fiskeriministeren.

Personlige bånd

Etter en guidet omvisning i Bergsfjorden, venta signering av samarbeidsavtalen, og en middag rundt samme bord på Hamn i Senja.

Dette markerer det halve året man har brukt på å formalisere båndene mellom Senja, og den kinetiske provinsen.

– Regionalt samarbeid er utrolig viktig. Det er ikke nødvendig at alt skal gå via Oslo, sier Arild Vollan, og får støtte fra fiskeriministeren.

– Personlige bånd i en verden som blir mer komplisert og proteksjonistisk på overnasjonalt nivå er svært viktig, skyter Sandberg inn.

– Slike samarbeid gir også tettere bånd. Normaliseringa av forholdet mellom Norge og Kina var en forutsetning for at dette kunne skje. Da Erna Solberg dro til Kina i april, var vi med i delegasjonen, og da møtte vi representanter fra Sanya, forteller Vollen.

Signartur: Den endelige avtalen ble signert av Sanya-ordfører, Wu Yanjun og representant for senjakommunene, og tranøyordfører, Jan-Fredrik Jenssen. – Vi er stolt av dette samarbeidet, fortalte Jenssen fra talerstolen. Foto: Fredrik Kampevoll
Langt: Sanya-ordfører Wu Yanjun, sier gjestfriheten de har møtt på Senja gir han tro på et godt samarbeid, og at Senja absolutt var verdt den lange turen fra sør i Kina. Foto: Fredrik Kampevoll
Prosjekt: Ole-Henning Fredriksen (på bildet) har sammen med Arild Vollan jobba iherdig for å få på plass avtalen som ble signert denne helga.