De siste årene har Arctic Race vært inne på statsbudsjettet med 15 millioner kroner.

Til høsten er det valg, og vi vil da få vite om Solberg fortsatt skal være landets statsminister.

Han ble suveren vinner  - les saken her.

– Det var denne regjeringen som ga støtte til Arctic Race, den forrige sa jo nei. Vi gjør det fordi mener Arctic Race har en merverdi knyttet til turisme og vise fram Norge, og derfor er det inne på statsbudsjettet i dag. Det har vi tenkt å fortsette med, forutsatt at Arctic Race fortsetter å levere et godt arrangement med stor oppmerksomhet, sier Solberg til iTromsø.

– Leverer Arctic Race varene i 2017?

– De leverer absolutt varene i 2017. Dette er en måte å vise fram Norge som gjør at folk får lyst til å reise hit. Det er norgesreklame i bøtter og spann, smiler statsministeren.

– Gode løsninger i fellesskap

– 15 millioner får Arctic Race i støtte. Kan det bli mer?

– Summen er på nivå som gjør at de får et bidrag, men det er fortsatt ikke sånn at det er offentlig støtte som skal drive Arctic Race. Det skal man gjøre gjennom alt det andre inntektsarbeidet som gjøres, svarer hun.

– Hvorfor har Arctic Race lyktes?

– Fordi det er en felles dugnadsjobb hvor alle kommunene samarbeider. I stedet for å gjøre det som historisk sett har vært litt typisk – å krangle om ting – så deler man på det. Så finner man gode løsninger i fellesskap, svarer Solberg.

Se bilder fra sykkelfesten i Midt-Troms (bak betalingsmur)

Og fortsetter:

– Så er det slik at naturen og omgivelsene i Nord-Norge er en av de virkelige magnetene for turistene. Samtidig bygger det stolthet hos folk som er her å se at her kommer det profesjonelle apparatet til Tour de France (ASO) for å lage et sykkelritt, sier sykkelentusiasten Erna Solberg.

– Varmer hjertet mitt

For Arctic Race-sjef Knut-Eirik Dybdal er godt å høre at statsministeren ønsker å fortsette å millionstøtte Arctic Race.

– Det varmer hjertet mitt å høre dette, sier Dybdal til iTromsø.

Samtidig understreker han at millionstøtten ikke kan bli en hvilepute.

– Vi er nødt til å levere verdier og kan ikke ta statsstøtte for gitt. Men når vi er på dette nivået vi er nå, så er det veldig gledelig å høre at vi fortsatt har denne tilliten. Vi skal fortsatt skape TV-bilder som markedsfører Norge, som igjen bidrar til turisme og næringsliv, sier Dybdal.

Han takker de tusenvis av menneskene som har bidratt til Arctic Race – som frivillige og publikum.

– Det er helt fantastisk den måten folk har bidratt langs løypa og ikke minst alle kommunene som har tilrettelagt for arrangementet. Og tillegg er det helt fantastisk å ha en nordlending (August Jensen) som kjemper helt i toppen, sier Dybdal.

Det er ingen hemmelighet at Arctic Race ser mot Svalbard og Russland for nye, etapper i fremtiden. Men når kommer sykkelsirkuset tilbake til Tromsø?

– Om det blir til neste år, i 2019 eller 2020, det skal ikke jeg spå her og nå. Men det er helt klart enklere å komme tilbake når du ser årets bidrag og den støtten vi har fra publikum, sier Dybdal.

2018-etappene blir trolig klare i oktober.