Når formannskapet i Berg møtes 17. august, står én sak på sakskartet som vil kunne vekke harme. Det handler nemlig om nedklassifisering av kommunale veier.

Saken er initiert av rådmann Tore-Jan Gjerpe.

– Jeg vet at det er «touchy» saker, men dette med nedklassifisering er noe som til stadighet er tatt opp i forbindelse med budsjettdiskusjon uten at det er fattet noe endelig vedtak, sier Gjerpe til Folkebladet.

Rådmannen understreker at det er opp til politikerne å avgjøre om det skal gjøres noe med omklassifiseringsinitiativet, eller om det skal legges i bero.

Om å få ting på stell

Potensialet for å spare inn brøyte- og vedlikeholdskostnader og et ønske om mest mulig likebehandling er noe av bakgrunnen for initiativet, men ikke den eneste. Gjerpe peker nemlig på at dette er en gyllen anledning til å få ting på stell i formell forstand.

«Noen veistubber som må anses som adkomstveier, blir i dag brøytet av kommunen, og noen har kommunen valgt å ikke brøyte og vedlikeholde uten at det er gjort noe formelt vedtak om nedklassefisering. Noen av disse mangler vegkropp eller har vegkropp av dårlig materiale. Grusdekke er heller ikke vedlikeholdt. Dette gjør det vanskelig eller umulig å brøyte», beskrives det i saksframlegget til formannskapet.

Dersom kommunen nå går hele nedklassifiseringsrunden, peker Gjerpe på at man også får regimet rundt kommunale veier og hvordan disse håndtes helt formelt korrekt.

Uvisst innsparingspotensiale

I forbindelse med saken som legges frem for formannskapet, har rådmannen og hans stab utarbeidet en liste over veier som kan være aktuelle for nedklassifisering. Totalt er det snakk om vel fire kilometer vei.

– Hvor mye kan kommunen spare på nedklassifisering av disse?

– Det har vi ikke regnet på. Det er for øvrig også et annet moment i denne saken at noen av veiene på lista er å så dårlig stand at det nesten ikke er mulig mer brøyting. Hvis disse beholdes som kommunale veier utløses det også krav om veiene vedlikeholdes og rustes opp. Da snakker vi store summer, sier Gjerpe.

I saksframlegget anslås det at oppgradering av de oppgitte veistrekningene vil koste mellom 15 og 20 millioner kroner. I framlegget opplyses det for øvrig også at administrasjonen jevnlig møter på krav om at veiene rustes opp, krav som gjerne fremmes av folk som ikke er fastboende i kommunen.

Her er veistrekningene som er foreslått nedklassifisert:

• Hamnveien (veien fra krysset ved FV og ned til brua) – 270 meter

• Skjæringa (veien ned til molo ved Kråkeslottet) – 100 meter

• Elvevollen – 1.008 meter

• Straumsnes (fra hovedveien og ned til den gamle fergekaia) – 1.450 meter

• Senjahopen (vei til brann og sykebilgarasje) – 220 meter

• Mefjordbotn – 940 meter

• Mefjordvær (vei til samfunnshuset og idrettsbanen) – 200 meter

Korrekt: Rådmann Tore-Jan Gjerpe mener dette er en fin mulighet til å få ting på stell. Foto: Amund Hansen