Da asfalteringa av den kommunale veien startet opp onsdag, reagerte befolkninga med å sporenstreks sende flaggene til topps. Dette er nemlig noe man har ventet på i lang, lang tid.

Det forteller Gunn Langaas, som har bodd på Hofsøya hele sitt liv.

– Vi her vel ventet på asfalt i sikkert 30 år, så det som skjer her nå er en fantastisk opplevelse for alle sammen her. Vi er så glade for vedtaket som ble fattet av formannskapet i Tranøy, det skal de ha all ros for, sier Langaas.

Forferdelige forhold

Opp gjennom historien har den åtte-ni kilometer lange grusveien bydd på problemer for befolkning og næringsliv. Langaas forteller om mangfoldige og dype hull, igjengrodde grøfter og telehiv som har bidratt litt vel interessante kjøreturer på veien.

– Det har vært en forferdelig dårlig vei, som har slitt mye på humør, biler og mennesker, understreker hun.

Med asfalten blir det imidlertid andre boller, og Langaas er svært fornøyd med arbeidet som er gjort på veien.

– De som har gjort grunnarbeidet har vært fantastisk flinke, og så er jeg imponert over hvor langt de har kommet med asfalteringa etter bare én dag.

Det er Ottar Bergersen & sønner AS som har stått for grunnarbeidet for asfaltering, mens Lemminkäinen står for asfalteringa.

– Som en kraftig julaften

Samtlige som Folkebladet treffer på langs Hofsøyveien, er hoppende glade over å endelig få asfalt. To karer som kanskje har ekstra grunn til å smile, er Iver Ryvoll og Charles Olsen hos Tranøy Slipp AS.

– Vi har alltid hatt grusvei her, og jeg trodde vel egentlig ikke at vi skulle få asfalt noen gang. Derfor er man jo veldig glad når det endelig skjer. Det blir en ny hverdag både for oss og kundene våre, smiler Charles Olsen.

Grusveien har gitt bedriften store utfordringer opp gjennom årene, så store at de for noen år siden så seg nødt til å investere i egen veiskrape. Denne vil forhåpentligvis kunne stå i ro nå som asfalt er på plass.

– Det er akkurat som en kraftig julaften dette, og da vedtaket om asfaltering ble fattet var det jo nesten som vi ikke trodde det var sant – men det var det, sier Iver Ryvoll strålende fornøyd.

Stor betydning

Asfalteringa av Hofsøyveien ble vedtatt i Tranøy kommunes veiplan i desember i fjor.

– Vi har prioritert og prøvd å gjøre noe med veiene ved å bruke midler fra overskudd og avsatte midler. Vi ønsket å ikke bare fylle på hull, men å reparere og gjøre veien ordentlig, sier ordfører i Tranøy kommune, Jan Fredrik Jenssen.

I utganspunktet hadde politikerne satt av rundt 6,5 millioner kroner til Hofsøyveien. Etter anbudsrunden viste det seg imidlertid at beløpet måtte høynes dersom hele strekninga skulle asfalteres. Før sommeren vedtok derfor kommunestyret å øke ramma med vel én million kroner.

Det er ordføreren glad for.

– Vi er kjempefornøyd med at vi klarer denne opprustinga, og det er klart at det betyr masse. Det som er synd er at de fylkeskommunale veiene som leder ut til de kommunale veiene ikke er så bra. Jeg skulle ønske at fylkeskommunen satset mer på vei de også, sier Jenssen.

I veiplanen til Tranøy kommune fastslås det at Stangnesveien- Lekangveien skal prioriteres til neste år. Torsmoveien, samt utbedring av Hofsøystraumen bru, kommer i 2019, mens Holmen i Solli ligger inne i 2020.

Elendig: Forholdene langs Hofsøyveien har vært elendige før asfalten kom. Her dokumentert av Gunn Langaas. Foto: Gunn Langaas
Pause: Lemminkäinen står for asfalteringsarbeidet langs Hofsøyveien. Tirsdag ettermiddag var det pause i arbeidet. Foto: Gunn Langaas
Testet: Inger Britt Fjell (t.v.) og Ragnild Ramberg var torsdag ute og testet nyasfalten til fots. – Nå kan vi gå med ordentlige sko, ler de to. Foto: Maria Holm Simonsen
Fordel: Charles Olsen og Iver Ryvoll hos Tranøy Slipp AS sier at det blir en helt ny hverdag med asfalt på veien. Foto: Maria Holm Simonsen
Glad: Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jenssen er glad for at Hofsøyveien får asfalt. Foto: Amund Hansen