Sita Andrew og David Nsubuga fra Uganda er nettopp ankommet Midt-Troms. Her skal duoen besøke husstander i håp om å få solgt så mange bøker som mulig.

– Vi deltar i studentprogrammet til Norsk Bokforlag. Dette programmet støtter fattige studenter fra Afrika, forteller de to smilende studentene.

Studentene får 45 prosent av inntektene fra boksalget.

Håper på god respons

Mer enn 50 afrikanske studenter har for øyeblikk sommerjobb i Norge i forbindelse med studentprogrammet. For Andrew sin del har han til nå tilbrakt to måneder i Lofoten og Vesterålen, mens Nsubuga den samme tida har solgt bøker i Tromsø.

– Så langt har salget vært sånn middels, så nå håper vi på god respons her i Midt-Troms, sier Andrew.

Bokselgerne skal blant annet innom Senja, Finnsnes, Sørreisa og Bardufoss.

– Hvilke bøker selger dere?

– Det er naturbøker, bøker om mat, reiseguider og barnebøker. Bøkene er på norsk og engelsk, opplyser Nsubuga.

Noen er skeptiske

De to uganderne opplever at det er greit med en omtale av virksomheten i lokalavisa før da går igang. På den måten er mange på forhånd informert om deres hensikt.

– Da skjønner de at vi ikke er kriminelle, forklarer Andrew.

Han studerer ved et universitet i Uganda til å bli elektroingeniør. Gjennom boksalget får han inntekter til utdanningen sin. I tillegg går noe av pengene til å støtte familien. Det samme gjelder Nsubuga.

– Jeg studerer informasjonsteknologi, og i tillegg støtter jeg min bror, min søster og min bestemor. Jeg mistet foreldrene mine som barn, og det er bestemoren min som alltid har tatt seg av meg. Derfor er det nå på tide at jeg gir litt tilbake, sier Nsubuga.

Studentprogram

Andrew har deltatt i Norsk Nokforlags studentprogram en gang tidligere, i 2015.

– Da var jeg i Trøndelag, og solgte nok bøker til å dekke skoleåret, forteller han.

De to studentene er klar på at det er et stort privilegium å kunne ta del i studentprogrammet. Duoen setter også pris på å oppleve Norge og det norske folk.

– Vi har sett litt av Senja, og det er bare fantastisk vakkert der, skryter Andrew.