– Finnsnes fødestue er et veldig fint sted, og så er det veldig fin natur her og hyggelige folk i Norge. Det er fantastisk i Norge, sier Anneli Holopainen.

I over 20 år har den svenske jordmoren tilbrakt minimum to uker av ferie og fritid fra jobben sin i Sverige med å reise til Norge og være jordmor på fødestua på Finnsnes.

– Det første året var jeg her på vinteren, forteller Holopainen.

Så annonse i avisen

Fødeavdelingen hun jobbet på i Stockholm skulle legges ned, og de ansatte skulle flyttes over til en større avdeling. I en overgangsperiode var de for mange ansatte, så da Holopainen så annonsen i avisen søkte hun. Hun fikk jobben og ble på fødestua på Finnsnes over jul- og nyttår. Det ga mersmak, for siden da har Holopainen reist til fødestua på Finnsnes hver eneste sommer.

– Det varierer hvor lenge jeg er her, men det er minimum to uker hver sommer. Denne gangen har jeg vært her tre uker, forteller hun.

For noen år siden jobbet hun sammen med Cecilie Ekholm på sykehuset i Stockholm.

– Da ble jeg overtalt av Anneli om at jeg måtte komme til Norge og jobbe sammen med henne på Finnsnes. Hun trodde jeg ville komme til å like det, sier Ekholm.

– Og det har jeg gjort også. Dette er niende året på rad at jeg er her, smiler hun.

Liker fødestua og folkene

Og det er ikke pengene som driver de to svenske damene, For selv om det var høyere lønn som jordmor i Norge før, er det omtrent lik lønn nå.

Holopainen sier hun liker veldig godt å jobbe på fødestua på Finnsnes på grunn av måten det er organisert på.

– Det er et lite sted hvor alt er på samme plass; svangerskapskontroll, fødsel og barsel. Det gjør at man får fulgt den fødende igjennom hele prosessen. Det liker jeg veldig godt, sier hun.

Dessuten liker de landet og naturen.

– Vi liker Norge og naturen, og så liker vi folkene her. Vi blir alltid godt tatt imot, sier Holopainen og Ekholm.

De forteller at de benytter fritiden mens de er her til å reise rundt i Nord-Norge. De har vært i Lofoten og de er mye på Senja.

Holopainen har i løpet av de 20 årene hun har vært her tatt imot en hel generasjon på Finnsnes.

– Jeg har møtt igjen kvinner som jeg har forløst. som har kommet igjen for å føde. Det er veldig gøy, sier hun.

Lørdag hadde de to svenske jordmødrene sin siste arbeidsdag på fødestua for sommeren. Søndag reiste de tilbake til Sverige.

– Tirsdag er det tilbake i jordmorjobben i Sverige, ler Ekholm.

– Men man er ganske uthvilt når man kommer herifra, for man har jo bare seg selv og ingen familie å ta hensyn til her, fortsetter hun.

Og om de får lov, kommer de tilbake.

– Vi håper vi får komme neste år også om det er behov, sier Holopainen.

Nestkomanderende på fødestua Sissel Landset skryter veldig av de to svenske jordmødrene.

– De er veldig flinke og trivelige. Og så er det lettvint å ha de her i og med at de kommer år etter år og dermed ikke trenger noen opplæring, sier Landset.