På sin Facebookside skriver Thaimatservice følgende: «Vi er godkjent av Mattilsynet og må betale moms og skatter på salget så håper dere har forståelse for at vi kansje må ta noen kroner mer en konkurentene som står på torget, men vi skal prøve å justere prisene tilnermet lik de som ikke følger lover å regler å ikke har godkjente forhold. Velkommen til oss.»

Innlegget ble lagt ut tirsdag 1. august. Folkebladet har vært i kontakt med ledelsen for Thaimatservice. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, annet enn at de bekrefter å ha lagt ut innlegget og at står inne for påstanden. Fredag morgen var imidlertid innlegget borte fra deres sider. Ledelsen forklarer til Folkebladet at de valgte å fjerne innlegget etter reaksjoner fra andre bodselgere.

– Ingen godkjenningsplikt

Festivalsjef for Finnsnes i fest, Beate Seljenes, forteller at hun har registrert påstanden.

– Men dette får de stå for selv. Så vidt meg bekjent er det seriøse aktører som står der, sier hun, og fortsetter:

– Vi leier ut bordplass, og så har de som skal selge ansvar for å ha sine papirer i orden.

Seljenes forutsetter dermed at det er seriøse aktører som selger på torget.

– Jeg kan skjønne fortvilelsen om de føler seg utkonkurrert av mindre og useriøse aktører, men vi formoder jo at det er seriøse aktører som står der, sier hun.

Avdelingssjef i Mattilsynet avdeling Troms og Svalbard, Torkjell Andersen, opplyser imidlertid at matutsalgene på torget under Finnsnes i Fest ikke nødvendigvis er godkjente.

– Det er ingen generell godkjenningsplikt på slike matboder, men de må registrere seg i våre registre slik at vi har muligheten til å kontrollere dem,

forklarer han.

– Utsalgenes eget ansvar

– Men er de andre bodene på torget godkjent?

– Det har jeg ikke oversikt over, men vanligvis er de som står mye på slike festivaler registrert hos oss. Vi har ikke mottatt noen bekymringsmeldinger, så vi har ikke prioritert å gjennomføre kontroll der, sier Andersen, og legger til:

– Vår generelle erfaring fra en rekke festivaler er at det er veldig få problemer knyttet til slike aktiviteter. Det legger vi til grunn.

Andersen opplyser videre at det er matutsalgenes eget ansvar å registrere seg hos Mattilsynet, og ikke minst sørge for at maten de selger er trygg å spise.

– Betyr det at hvem som helst kan sette opp en bod og selge hva de vil?

– Nei, det kan man ikke. Men kravene er litt forskjellige avhengig av hva slags type mat man skal selge. Det er strengere krav til renhold og hygiene hvis man selger varm mat og andre lett bedervelige matvarer.

– Har ikke oversikt

Andersen vil nå vurdere om det bør gjennomføres en kontroll av bodene på Finnsnestorget.

– Det må vi vurdere. Jeg vil sjekke om vi har fått noen bekymringsmeldinger nylig, og hvis vi har fått det skal vi selvfølgelig følge det opp, sier han.

Folkebladet har bedt Mattilsynet om en oversikt over hvor mange som har meldt inn matutsalg til dem i forbindelse med årets Finnsnes i fest.

– Vi har ingen slik oversikt. I så fall hadde vi vært nødt til å foreta en kartlegging av alle matutsalgene. Det kan vi ikke prioritere nå, svarer Andersen.

– Har dere noen gang foretatt kontroller av matbodene under Finnsnes i Fest tidligere?

– Jeg vil tro det. Men grunnet ferieavvikling får jeg ikke bekreftet når det sist ble gjort, avslutter Andersen.

Varierende svar fra matbodene

Folkebladet tok seg en runde rundt på torget fredag for å snakke med matbodene under Finnsnes i Fest. Svarene tyder på at det er varierende oppfatninger av hvordan reglene egentlig er.

Noen av bodene har helårsfirma som er meldt inn og registrert hos Mattilsynet i hjemkommunen. Noen av disse forteller at de aldri har vært kontrollert av Mattilsynet før, mens andre har blitt kontrollert på andre steder de har stått.

En av bodene henter fram en plakat med en godkjennelse av registrering signert Mattilsynet.

– Alt i orden

- Vi har stått her under Finnsnes i Fest flere år, men vi står også i Tromsø på messer der. Vi har blitt kontrollert av Mattilsynet i fjor og alt var i orden, sier bodselgeren.

Noen av bodene er fullt klar over reglene.

- I dag er det slik at man må sende inn en registrering til Mattilsynet, slik at de kan komme på kontroll. Og så er det opp til den enkelte driver å påse at man tilfredsstiller de nødvendige kravene som er, sier selgeren.

Ved en av matbodene forstår ikke selgerne hva vi spør om, formodentlig på grunn av språkproblemer. Vi forsøker både på norsk og engelsk, men får ikke svar på om matsalget er meldt inn til Mattilsynet.

En annen bod sier de pleier å ringe Mattilsynet for å si ifra før de setter opp matboden.

- Vi selger bare på hobbybasis, og mattilsynet vet at vi står her. Vi ringer dem for å si ifra. En person fra Mattilsynet var faktisk innom boden vår i går, sier selgeren.

– Aldri fått klager

Noen av bodene i Storgata tilhører selskapet International Food Market, som reiser rundt og selger mat i hele Norge og Europa.

– Alle selskap som skal selge og importere mat til Norge må være registrert hos Mattilsynet. Vi er selvfølgelig registrert, sier direktør Olivier Simonine.

Han opplyser at Mattilsynet er informert om at selskapet nå selger mat under Finnsnes i Fest.

Han poengterer at selskapet tar alle nødvendige forhåndsregler for å sikre at maten er trygg.

– Vi har varmt vann, koker over sytti grader, bruker antibakteria, og lagrer aldri mat i over to uker, sier han.

Simonine forteller at de blir kontrollert hver andre uke av Mattilsynet.

– Vi har aldri fått noen klager, sier han.