Det sier Sifjæring og tidligere ordfører i Torsken kommune, Hans Peder Pedersen.

Han har lenge irritert seg over tilstanden til informasjonstavlene som står rundt omkring på Senja.

- Mange av tavlene er i skikkelig dårlig forfatning. De er nedslitte, rustne og «krøllete», sier Pedersen.

Men det verste synes han er at de gir direkte feil informasjon til turistene.

På tavla som står på Svanelvmoen, og også flere tavler rundt omkring på Senja, er det en stor oversikt over overnattings- og spisesteder i Midt Troms. Ved en rask telling og litt internettsøk finner vi at hele 15 av stedene som anbefales til turistene er feil ved at de enten har byttet navn eller ikke eksisterer i det hele tatt. I tillegg er lista langt fra komplett da det har kommet mange nye overnattings- og spisesteder til bare de siste årene.

- Bør bli tatt ned

Pedersen sier feilinformasjonen ikke er unik for tavla i Svanelvmoen, da mange av informasjonstavlene inneholder den samme oversikten.

- De bør bli tatt ned, og det bør bli laget nye tavler slik at folk får rett informasjon og blir oppdatert, sier han.

En annen informasjonstavle, tavla på veien ned til Sifjord ved Storbotnvatnet, har kommunen flere ganger måttet rette opp.

- Men de to siste somrene har skiltet ligget i bunnen av vannet på et par meters dyp, mens stolpene står tomme igjen, forteller Pedersen.

800 meter før du kommer til den sunkne tavla får turistene beskjed via et annet skilt at det vil komme turistinfo om 800 meter.

- Og så er det ingenting der. Det er jo latterlig, sier Pedersen.

Som senjaværing synes han det er flaut at turistene blir møtt av disse skiltene.

- Det er jo en skam for den store reiselivssatsinga som skjer her i regionen at vi har slike slitte og utdaterte skilt og at vi ikke kan gi korrekt informasjon til turistene som besøker oss, sier han.

Jobber med saken

Reiselivssjef Line Miriam Sandberg i Destinasjon Senja er helt enig med Pedersen. Hun sier skiltene skulle vært skrudd ned for mange år siden.

- Det er masse feil på skiltene, både når det gjelder steder og telefonnummer, bekrefter Sandberg.

Sandberg ble gjort oppmerksom på dette da hun startet i jobben som reiselivssjef i fjor.

- Siden da har jeg forsøkt å spore opp og gå igjennom all skilting på Senja. Men det har tatt lang tid. Det er veldig vanskelig å få oversikt da det ikke er noen som har eierskap til dem, forklarer hun.

Da informasjonsskiltene ble satt opp for mange år siden var det i et samarbeid mellom Statens vegvesen, kommunene på Senja og reiselivsselskapet Midt i Troms som ikke eksisterer lenger. Derfor har eierskapet til skiltene vært uklar og dermed også hvem som hadde ansvar for vedlikeholdet.

Sandberg sier hun har oppfordret kommunene og vegvesenet om å fjerne skiltene. Hun sier noen er tatt ned, mens andre står igjen. Og noen steder står bare rammestativene igjen på.

- En ting er å få de fjernet, men det andre er at vi må vurdere om det skal settes opp nye, sier hun.

- Jeg vet at regionrådet er i gang med det regionale prosjektet hvor dette er ett av de tingene de skal se på ved å kartlegge oppgaven og finne ut hvem som skal ha eierskap til det og ha ansvar for vedlikeholdet, fortsetter hun.

- Det er viktig å få eierskap på plass slik at man unngår denne problematikken i fremtiden.

Sandberg sier man også må ta stilling til hvordan informasjon man skal ha på eventuelle nye informasjonstavler.

- Vi må vurdere om det skal skrues opp nye skilt med informasjon som går ut av dato, eller om man skal henvise til en app for eksempel, sier hun.

- Skiltene bør bli tatt ned, og det bør bli laget nye tavler slik at folk får rett informasjon og blir oppdatert, mener Hans Peder Pedersen. Foto: Hans Peder Pedersen
Dette skiltet står på veien ned fra Kaperdalen mot Sifjord... Foto: Hans Peder Pedersen
...Når du så kommer 800 meter lenger ned blir du møtt av tomme stolper. Informasjonsskiltet ligger i bunnen av vannet bak. Foto: Hans Peder Pedersen