Flere fallgruer for kommuneprosjektet Å bevare en desentralisert tjenestestruktur og å la folk hørtes, blir avgjørende for Senja kommune. Tidlig

Politisk er Torsken kommune den kommunen som har vært sterkest mot en kommunesammenslåing. Kommunestyret ga senest i februar sitt enstemmige nei til en sammenslåing, med bakgrunn i det negative flertallet fra kommunesammenslåinger. I juni vedtok Stortinget likevel å slå sammen Torsken med Berg, Tranøy og Lenvik kommune.

Hvorvidt kommunestyret vil søke om en reversering, dersom Ap og Sp får et stortingsflertall bak seg etter valget, vil ikke ordføreren si noe om.

– Torsken kommune har ingen standpunkt her. Vi får la det bli valg først, sier ordfører Fred Flakstad (Ap).

Øker inntektene — i alle fall på kort sikt Med kommunesammenslåinga skal fire kommuners økonomi bli til én. – Neppe reversering

Berg kommune ble i likhet med Torsken slått sammen gjennom stortingsvedtak. I motsetning til Torsken, ble vedtaket gjort etter kommunestyrets flertall sa at Stortinget skulle avgjøre kommunens fremtid.

– Foreløpig er det ikke noe flertall i Berg kommune om å reversere sammenslåingsvedtaket. Det var flertallet som bestemte at Stortinget skulle avgjøre saka, og jeg regner med de fikk det som de ønska, sier ordfører Roar Åge Jakobsen (Sp).

På denne måten blir Senja kommune til Fra regjeringa annonserte kommunereformen 3. juli 2014, til Senja kommune er et faktum 2020, er det en lang og krøkete vei. Om og men

Både Berg og Torsken kommune sa i 2015 nei til en sammenslåing. Vedtakene ble gjort med utgangspunkt i klare nei-flertall i folkeavstemningene rundt kommunesammenslåing. Folkeavstemningene er kritisert for lav oppslutning og at man ikke visste noe om hvem man ville slås sammen med.

Kommunene tok opp igjen spørsmålet i år, etter fylkesmannens klare anmodning om dette. Fylkesmannens utredning av senjakommunene var entydig på at en sammenslåing var til det beste, for å løse problemene med befolkningsnedgang, kompetansemangel og oppgaveløsing.

Bergordfører Roar ÅgeJakobsen, tviler på at Berg melder seg ut av Senja kommune. Foto: Amund Hansen