– Dersom det foreligger hotellplaner på Finnsnes, tenker jeg at man absolutt bør se på muligheten for å utrede samme type løsning som de har i for eksempel Svolvær og Harstad, der de har samlokalisert kulturhus og hotell, sier Line Miriam Sandberg.

Hennes begrunnelse for å lukte på en slik samlokalisering er todelt.

– Tatt i betraktning de tankene og planene vi hadde for gamle Finnsnes ungdomsskole, var det gitt uttrykk for et behov for lokaliteter av ulike slag til barne- og ungdomskultur med mer. Dette behovet kan vi få realisert ved å få frigjort dagens kulturhus. Vi vet jo også at dagens kulturhus trenger masse vedlikehold, sier Sandberg.

Det andre momentet hun peker på, er mulighetene som oppstår dersom man får samlokalisert et hotell med et kulturhus.

– Vi ville fått et bedre tilbud med tanke på store forestillinger, og kanskje kunne vi med en slik samlokalisering fått et etterlengtet kafé- eller restauranttilbud i lag med kulturhuset. Jeg har vært både i Harstad og Svolvær, hvor de har samloklisert hotell og kulturhus, og begge steder har de en fantastisk steming med store forestillinger.

Sondering av terrenget

Nøyaktig hvordan ståa er i forbindelse med hotellplaner på Finnsnes, kjenner ikke Sandberg til. Likevel mener hun at Lenvik kommune bør hive seg på og sondere om det er muligheter for å få til et offentlig-privat samarbeid for samlokalisering av kulturhus og hotell.

– Man har fått dette til andre plasser, i byer med omtrent samme størrelse og funksjon som Finnsnes. Hvis det foreligger hotellplaner, bør kommunen gå i dialog med eventuelle utbyggere og høre hva som er mulig å få til, for det er for seint å komme rennende til etterpå, poengterer Sandberg.

– Har Lenvik råd til å bygge nytt kulturhus?

– Nei, og det er derfor det er viktig å se på mulighetene for å få til et offentlig-privat samarbeid. Dessuten har vi jo vedtatt en del funksjoner som vi skal ha, selv om disse ikke blir realisert gjennom et barnebyhus i gamle Finnsnes ungdomsskole. Dermed blir det ikke nødvendigvis dyrere å inngå et offentlig-privat samarbeid enn det vi allerede har planlagt, poengterer Frp-politikeren.

Hun opplyser at hun vil fremme sitt utspill til politisk hold i løpet av høsten.

– Jeg kommer til å legge frem et forslag om at man tar kontakt med eventuelle utbyggere og reder grunnen for et mulighetsstudium, for vi må løfte blikket og tenke noen nye tanker, mener Sandberg.

Vlle gitt nye muligheter

Kulturhussjef Karin T. Olsen ønsker Sandbergs utspill velkommen.

– Kulturhus i tilknytning til hotell er veldig vanlig rundt omkring, og gir muligheter som vi ikke har på Finnsnes i dag. Vår storsal har plass til kun 377 mennesker, noe som setter grenser for hvilke produksjoner og artister vi kan booke inn. En større sal ville gitt muligheter for større konserter og artister, og med tilknytning til et hotell kunne vi også på en helt annen måte utnyttet potensialet som er i konferansemarkedet, sier Olsen.

– Hvor stor sal er drømmen?

– Man må se på hva som er realistisk, og vi vet at vi i dag, for eksempel med skoleforestillinger, må kjøre to forestillinger for å ta unna det som skulle gått på én forestilling. Dette gir merkostnader på produksjonssiden. I tillegg er det veldig mange som opplever å bli fri for billetter på enkelte produksjoner.

Kulturhussjefen ønsker også at man tenker litt utafor boksen.

– Fra mitt ståsted tenker jeg at vi ikke må krampeholde på det konforme systemet. Jeg tror at folk ønsker å oppleve litt mer, kanskje spise litt eller gjøre flere ting i forbindelse med kulturhusbesøket. Det er også flere og flere produksjoner som krever rom som er noe annet enn en forhøyet scene, produksjoner der publikum på et vis er inne i scenografien, forklarer Olsen.

Line Miriam Sandberg (Frp) kommer til å ta sin idé om samlokalisering av kulturhus og hotell politisk i løpet av høsten. Foto: Maria Holm Simonsen