– Vi er ikke imot industri og at det skapes arbeidsplasser, men det må da være mulig å få det til andre steder enn midt i et boligområde, fastslår Frid Sørensen, nestleder i Grasmyr grendeutvalg.

– Vi er blant annet skeptiske med tanke hva det kan medføre av støy- og luftforurensning dersom store industribedrifter etablerer seg her, understreker Sørensen.

Risikerer ekspropriering

For enkelte i bygda gir kommunens næringsparkplaner også ekstra grunn til bekymring. Rundt åtte huseiere risikerer nemlig å måtte flytte fra hus og heim dersom planene realiseres. Lovin Hauge er en av disse.

– Jeg er ikke interessert i å flytte. Jeg bor på en perle med sol døgnet rundt. Vi vil ikke ha industri hit, understreker han.

Signe J. Hansen er heller ikke interessert i å flytte på seg.

– Der jeg bor var det først bare myr rundt huset. Gjennom år har jeg opparbeidet og fått det fint der, og så skal de bare ta det fra meg. Det synes jeg ikke noe om, understreker den eldre kvinnen.

Enn så lenge er ikke realisering av Klubben næringsområde vedtatt. Planverket er for øyeblikket ute på høring, og fristen for å uttale seg er satt til mandag 31. juli.

– Grendeutvalget kommer til å levere inn innsigelse før fristen. I tillegg vil jeg oppfordre enkeltpersoner i bygda til å engasjere seg og levere inn uttalelse, sier Frid Sørensen.

– Har dere tro på at deres innsigelse kan stoppe kommunens planer?

– Ja, det tror jeg. Kommunen må tenke seg om, for de kan jo ikke bare plyndre hjemmene til folk, fastslår Hauge.

Liten betydening

Selv om ingenting er bestemt ennå, spekulerer bygdefolket i at Klubben næringspark kan være aktuell for Salmars kommende storsatsing. Oppdrettsselskapet annonserte tidligere i år at de vil bygge ut et slakteri- og videreforedlingsanlegg til 600 millioner kroner et sted nord for Harstad og sør for Tromsø.

– Salmar har et lignende anlegg på Frøya, og jeg leste nylig en artikkel om at dette anlegget har 450 arbeidere og genererer en trafikk på 60 trailere daglig, opplyser Hauge.

Han er ikke i tvil om at trafikkbelastninga i bygda kommer til å bli voldsom dersom et slikt anlegg skal etableres på Klubben næringspark.

Støy

– Støyen kommer nok til å bli verst, antar Rolf Hansen.

Bygdefolket frykter også for hvordan et eventuelt slakteri- og videreforedlingsanlegg vil bidra til forurensing av havet.

– Dersom det blir et slakteri her, må man ha ventemerder utenfor her. Selv om risikoen kanskje er liten, så er det alltid en fare for rømminger og spredning av sykdom. Og det i et område midt mellom to laksevassdrag, det ene i Kvannåsen og det andre i Lakselva, poengterer Frid Sørensen.

– Et slakteri- og videreforedelingsanlegg vil bety masse arbeidsplasser. Kan ikke det være positivt for Grasmyr?

– At det blir så masse arbeidsplasser, tror jeg ikke så mange i bygda her vil nyte godt av. På anlegget i Frøya er det for øvrig opplyst at det jobber 23 nasjonaliteter. Det blir vel i så fall det samme her, altså en masse folk som heller ikke skatter til kommunen.

Har stor forståelse for grunneierne

Næringssjef Bjørn Fredriksen i Lenvik kommune har forståelse for grasmyrfolkets bekymring.

AVGJØRELSE Næringssjef Bjørn Fredriksen forventer at det i løpet av høsten avgjøres hvor Salmar kommer til å etablere sitt slakteri- og videreforedlingsanlegg.

– Vi har veldig stor respekt og forståelse for grunneiernes bekymringer, og vi kommer til å gå i dialog med hver enkelt som blir berørt av planene for Klubben næringspark. Uansett hva det blir til i dette området, skal det selvfølgelig være mulig å bo i nærheten på forsvarlig vis – det vil ikke bli fritt frem til å etablere hva som helst, understreker Fredriksen.

Lysten på Salmar

Næringssjefen legger ikke skjul på at de fra Lenvik kommune har et stort ønske om at Salmar skal realisere sine slakteriplaner på Klubben næringspark. Fredriksen er klar på at en slik etablering vil sikre regionen et betydelig antall arbeidsplasser, samt en viktig funksjon for Senja som sjømatregion.

– Vi har lagt ut agnet til Salmar i forbindelse med lokaliseringsutredninga de er igang med. Hvis vi lykkes vil vi få et tilsvarende anlegg som det som i dag er på Frøya, og dette anlegget skaper verken lukt eller støy.

– Alltid vanskelig

Fredriksen skjønner likevel at grunneiere og oppsitter på Grasmyr er bekymret.

– Det er alltid slik at man vet hva man har, men ikke hva man får. Vi vil vurdere alle innspill vi får inn i forbindelse med høringsrunden, og ta hensyn til disse så langt det er mulig.

Per i dag er det uvisst hvor mange huseiere som blir direkte berørt dersom Klubben næringspark realiseres.

– Her vil det bli ekspropriasjon hvis det ikke er mulig å få til frivillige løsninger. Ekspropriasjon er alltid vanskelig, og vi skal ikke underkjenne de som sitter med følelser og synspunkter i så henseende. Det er også klart når det er snakk om ekspropriasjon at det ikke er snakk om et ran fra kommunens side. Huseierne skal ha et vederlag mot markedspris slik at man kan anskaffe noe tilsvarende, opplyser Fredriksen.

Næringssjefen påpeker også at kommunen ikke har mange andre alternativer enn Klubben næringspark for å kunne tilrettelegge for sjømatrelatert virksomhet.

Signe J. Hansen, Lovin Hauge og Rolf Hansen er tre av flere huseiere som risikere å måtte flyttes på seg dersom planene for industriområdet realiseres. Foto: Maria Holm Smionsen