1. mars i år søkte Linas Hauge seg inn på veterinærstudiet, i visshet om at han var godt innafor poenggrensene til studiet. I starten av april, over en måned etter søknadsfristen gikk ut, ble imidlertid kjønnspoengene til studiet fjerna, slik at han likevel ikke kom inn på drømmestudiet.

– Jeg sitter igjen med et år jeg ikke har peiling på hva jeg skal gjøre med. Etter avslaget på studieplass har jeg klaga til både kunnskapsdepartementet og Samordna opptak, men de sender meg bare fra den ene til den andre. Det føles urettferdig at jeg skal havne under bussen, sukker Hauge frustrert.

– Ingen informasjon

Da sjøveganmannen har vitnemål fra videregående skole i Nederland, var 1. mars søknadsfrist til høyere utdanning.

– Søkere med vitnemål fra Norge og Norden har 15. april som søknadsfrist. Dette var etter det ble kjent at kjønnspoengene måtte fjernes. Jeg hadde derimot ikke anledning til å gjøre endringer på søknaden min. Fra før hadde jeg kun søkt veterinærutdannelsen siden jeg visste jeg hadde nok poeng. Med de to kjønnspoengene som frem til da hadde gjeldt, hadde jeg 63,3 studiepoeng, mens poenggrensa lå på 62,1 poeng.

Mens de andre søkerne til veterinærstudiet fikk informasjon om endringa med kjønnspoeng, sier Hauge denne informasjonen uteble fra hans mailboks.

Hauge fullførte videregående opplæring i 2013.

– Dette er tredjeåret på rad jeg søker. Første året dro jeg uansett inn i på Forsvaret. Etter dette tok jeg opp fransk og norsk for å forbedre karakterene mine. På de eksamenene fikk jeg full pott, og regna ut at jeg hadde poengene som krevdes for å komme inn, sier han.

– I en klagesirkel

Da det ble kjent at han likevel ikke kom inn på studiet, tok han straks affære.

– Jeg tok kontakt med Samordna Opptak, som sa jeg måtte klage til kunnskapsdepartementet. Departementet sa på sin side at jeg måtte klage til Samordna Opptak. I bunn og grunn har jeg havna i en klagesirkel, sier Hauge, som sier han går i blinde og at informasjonen han trenger uteblir.

Endres

Fra og med 2018 innføres et nytt regelverk, slik at man kan gjeninnføre kjønnspoeng for menn til veterinærstudiet.

– Det er en mager trøst. Jeg regner med å komme inn neste år, men kunne da vært et år på vei med studiet.

Tilbakemeldingene fra de rundt han har vært klare.

– Først tvilte jeg og tenkte om jeg var vanskelig. Alle andre rundt meg sier det samme som jeg tenker, og det er at saken er absurd.

– Gir meg ikke

Rot med opptaket til høyere utdannelse er ikke nytt for Hauge.

– De klarte å rote det til i fjor, ved å bruke feil omregningspoeng. Endringer her gjorde at karakterene mine fra Nederland ble verdt mindre over natta, noe jeg synes var på trynet. Jeg klagde da og, men det var umulig å komme seg gjennom klagemølla.

I fjor måtte han til slutt gi opp. Han har likevel ikke mista motet.

– Jeg har ikke tenkt å gi meg i år. Det er viktig for meg å finne ut hvorfor det kan foregå slik. Jeg føler meg diskriminert på grunn av at jeg har annet vitnemål, avslutter han.

Har orientert statsråden

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H), som sitter i utdanning-, forskning- og kirkekomiteen, anbefaler å Hauge å stå på sitt.

– Jeg har mottatt Hauges henvendelse, og har satt meg inn i saken. Det er urimelig at han får endra spillereglene etter søknadsfristen har gått ut. Jeg vil anbefale han å klage, og jeg har allerede orientert statsråden. Som politiker har jeg ikke mulighet til å gå inn i en enkeltsak. Når det kommer en klage vil departementet være kjent med saka, og den vil behandles før skolestart. Da kan de se på hva som er mulighetsrommet innafor regelverket. Alle skal behandles likt. Det er derfor viktig at vi får en god gjennomgang av saka, sier han.

– Hva tenker om at likestillingsloven ikke tillater kjønnspoeng for menn til veterinær- og dyrepleierstudiet, tross stor overvekt av kvinner?

– Denne saka handler om at det ble avdekka at likestillingsloven ikke tillot kjønnspoeng til veterinærstudent. Nå er loven endra slik at det fra 1. januar 2018 også er mulig å gi særbehandling for menn på andre områder enn omsorg og undervisning av barn. Prinsipielt er jeg for likebehandling ut fra karakterer, ferdigheter og egenskaper. Samtidig er prinsipp en ting, man må også samfunnsbehov i særbehandling av kjønn.

Ikke hjemmel i loven

Bakgrunnen for at kjønnspoengene til veterinærstudiene ble fjerna i år, er en feiltolkning siden 2004.

– Kunnskapsdepartementet har tidligere vurdert at ordlyden i likestillingsloven ikke er til hinder for at det benyttes positiv særbehandling av menn på andre områder enn ved omsorg for og undervisning av barn. Det er på slikt grunnlag at søknaden om tilleggspoengene til veterinær- og dyrepleierstudiet ved NVH høsten 2003 ble vurdert.

– Dette har i ettertid vist seg å være feil. Det er ikke anledning til å gi tilleggspoeng til menn for disse utdanningene etter gjeldende likestillingslov, står det i begrunnelsen for omlegginga av ordninga med kjønnspoeng til veterinærstudiet.