Fra 11. juli kan elbil-eiere foreta hurtiglading av bilbatteriene sine på Buktamoene, ei lading som i følge Marius Jahnsen Nygaard i Grønn kontakt tar mellom 15 og 20 minutter.

Han forteller at denne ladestasjonen kan brukes av alle bilmodeller, også Tesla der man må bruke et adapter.

2100 ladestasjoner i Norge

Jahnsen Nygaard opplyser at Grønn kontakt fra før har ladestasjoner i Breivika i Tromsø, i Nordkjosbotn, I Bjerkvik og på Evenes. Grønn kontakt har totalt 127 ladestasjoner i Norge, men har så langt ingen i Finnmark.

En landsoversikt fra Nobil, Enova og NTB viser at det i dag er over 2100 ladestasjoner i Norge. I Troms er det 27 ladestasjoner, og Finnmark 11. I Oslo er det totalt 388 ladestasjoner.

Alle eiere av el-bil har også sin egen hjemmelader, men dette tar mange timer sammenlignet med bruk av hurtiglader som de Grønn kontakt nå tilbyr.

– De fleste benytter seg jo av hjemmelader, men enkelte ganger vil også en hurtiglading være et greit alternativ, og det særlig for de som er på langtur, sier Jahnsen Nygaard.

Han forteller at man tilbyr tre alternativer for betaling av ladningen, deriblant bruk av en app, og en betalingsbrikke.

Ny ladestasjon på Setermoen

– I dag er det enda ikke så mange som bruker elbiler i nord, men vi håper og tror jo at det blir en økning etter hvert, og vi ønsker jo å legge til rette for et grønnere alternativ innen bruk av bil.

Jahnsen Nygaard opplyser at i Nordkjosbotn er ladestasjonen også plassert ved en Cirkle K bensinstasjon. I september regner Grønn kontakt med å kunne åpne en ny ladestasjon utenfor Coop Extra-butikken på Setermoen.

Småkjøring

Daglig leder Anne Berit Nilsen sier at hun selv nylig har kjøpt seg ny bil, men vurderer faktisk nå bytte til el-bil. Hun bor i Heggelia, slik at hun får mye småkjøring til og fra jobb.

– For oss i Cirkle K er det viktig å kunne yte et tilbud også til de som i dag har tatt i bruk elbiler. Ser man framover vil det som i dag er bensinstasjoner en gang være energistasjoner. Da er det veldig greit å knytet seg til et slikt tilbud som bileierne får gjennom en slik ladestasjon.

To av tre ladepunkter er i dag aktive og kan brukes. Foto: Stein Wilhelmsen