Rektor ved Vikstranda skole i Vangsvik sier han ble overrasket når beskjeden om tiltaket ble sendt ut.

– Jeg kvakk til i stolen når jeg så at det skulle bli kutt i PP-tjenesten og at resultatet skulle bli lang ventetid for de som benytter tjenesten. Dette vil få store konsekvenser for barna. Et halvt år er lang tid for en elev som trenger hjelp og som vi ønsker å få utredet. Over 15 prosent av vår elevmasse har behov for hjelp både innen bistand og utredning. Det er mange elever for en skole som fra høsten har 108 elever, så det er klart dette vil få konsekvenser, fortviler rektor Ulf Fredriksen.

Krav

Han forteller videre at dette vil kunne føre til større krav til de ansatte ved skolene.

– Dette gjør at man stiller større krav til oss på skolen, og bli flinkere til å gjøre ting på egenhånd. Vikstranda har et godt samarbeid med PPT, noe vi har hatt i mange år. I likhet med andre har det vært langt mellom de som tar utdanning innen spesialpedagogikk, som også havner her. Vi er avhengig av PPT og samarbeidet med de har vært god, så denne beskjeden var rett og slett en nedtur. Venting er ikke gunstig for barn som trenger hjelp, sier Fredriksen.

Utsatt

Rektoren sier han forstår at det må gjøres kutt, men at det er synd at det gjøres i en allerede utsatt tjeneste.

– Jeg skjønner at PPT må forholde seg til dette budsjettkuttet og det slår veldig ut på de som har jobbet på spreng. I lengden vil det føre til stor slitasje på de som jobbet i tjenesten, det er noe jeg kjenner godt til. Det har vært god kvalitet på tjenesten de har levert, sier Fredriksen.

Behov

Anita Berg, Leder i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Finnsnes barneskole (Fiba) sier det er beklagelig at det vil ta lengre tid for at barna blir fulgt opp.

– Det er beklagelig at elever som trenger ekstra oppfølging må vente så lenge. Disse elevene burde få hjelp straks det er avdekket behov. Det snakkes mye om viktigheten av forebyggende arbeid blant barn og unge. Seks måneder er for lang tid for et barn å vente dersom det avdekkes at barnet trenger utredning og tilrettelagt undervisning. Jeg synes barn og unge med spesielle behov for ekstra oppfølging, skal skånes for nedskjæringer, sier Berg.

– Vi vil levere en kvalitetstjeneste

Tjenesteleder i Midt-Troms PPT sier ventelistetiltaket er svært uheldig, men at de så ingen annen mulighet.

Bengt Viken, tjenesteleder og pedagogisk psykisk rådgiver i Midt-Troms PPT, synes ikke noe om tiltaket de nå må gjennomføre.

– Dessverre blir slik at noen må vente lengre og dette er uheldig. Å måtte sitte på venteliste for en lite barn som trenger hjelp, er bekymringsverdig og ikke bra. Vi er en tjeneste som leverer kvalitet og kan ikke gape over og fokusere på mengde. Vi vil komme til å prioritere de som er inne i systemet, forklarer Viken.

Budsjettkuttet vil resultere i 150-170.000 kroner i reelle kutt.

– Vi har hatt en halv stilling som nå bli ledig. Grunnet disse kuttene kan vi ikke ansette noen nye og dermed er ventelisten et direkte resultat av dette stillingsnedtrekket, informerer Viken.

I tillegg har Midt-Troms PPT hatt en ganske stor økning i antall henvisninger.

– Fra 2014-2017 har henvisninger økt med 30 prosent, noe som er ganske mye for oss som ikke er en stor tjeneste i forhold til innbyggertall og samme PP-tjeneste i nærliggende kommuner. Vi har ligget lenge på vippepunktet og har aldri ønsket venteliste. Nå så jeg ingen annen mulighet, fortviler Viken.

Årsak: Anstrengt økonomi

Daglig leder i Midt-Troms regionråd sier det er kommunenes økonomi som er årsaken til at det blir mindre penger til de interkommunale tjenestene.

– Det er administrativt råd, bestående av rådmennene i de ulike kommunene, som har lagt føringen. Dette er på grunn av at kommunene i Midt-Troms har anstrengt økonomi og mange kutter mye på enkelte området. Administrativt råd mente at også de interkommunale enhetene også måtte ta sin del av kaka, noe regionrådet sluttet seg til, påpeker daglig leder Louis S. Edvardsen.

I kommunene har man reelle kronekutt og hos de interkommunale tjenestene opprettholder man samme kronebeløp i stedet for å gå ned. På grunn av at de interkommunale tjenestene leverer disse tjenestene til kommunene, er det naturlig at det også likestilles deretter, forteller han.

Den daglige lederen forklarer at det ikke er en direkte kutt som gjør at PPT får mimdre penger.

– De interkommunale tjenestene har ikke fått budsjettøkning, men summen i budsjettet for 2018, er lik summen budsjettert i 2017. Dette er føringer som er lagt, og som regionrådet har sluttet seg til. Dette betyr et nedtrekk på 2,5-3 prosent. Denne føringen gjelder for PP-Tjenesten, Pedagogisk senter, Arbeidsgiverkontrollen og Løkta. Det er likt for alle tjenestene og vil nok gi ulik utslag.

REAGERER: Ulf Fredriksen, rektor ved Viktranda skole, synes det er trist at PPT må innføre venteliste. Foto: Petter Egge Foto: Petter Egge