Den seine våren har gitt en tregere start på fisket enn vanlig og vannstanden har til nå vært stor og varierende.

– Nå er vannstanden ganske fin og elva begynner å klarne opp, men den har vært stor og variert opp og ned med snøsmeltinga. Enda er det jo mye snø i fjellet, sier fisker Håvard Halsebø og skuer opp på de snøtunge toppene mens Salangselva ligger badet i sol ved Elvelund Camping fredag.

Nylig dro han i land ei pen sjørøye på om lag et kilo på flue i sona like nedenfor brua. Så langt har han i tillegg fått seg en sjøørret på samme størrelse.

Trivelig i Salangen

– Til nå har det blitt tatt en god del laks men den må jo slippes ut igjen når den er av den ville typen. Det er også tatt en del fin sjøørret og sjørøye som du ser, sier Halsebø som sverger til fluefiske.

Sjøl om han har ligget i 14 år på campingen og fisket vil han ikke påstå at han har noen favorittflue.

– Nei, det meste går å fiske med, sier han og smiler mens han kaster flua i Cognac-svingen.

– Vi trives godt her med fisket og ikke minst nærhet til alt av butikker som ligger i gangavstand til campingen, sier Halsebø.

Stor laks

– Fisket har vært sånn høvelig, det går en god del sjørøye i elva som fiskerne kan ta tre av på land i døgnet mens sjøørreten lar vente på seg. I år gikk isen på Nervatnet 6. juni, og så seint har jeg aldri opplevde det før, sier Tor Arne Cruickshank.

Det er tatt mye laks på mellom fem og opp til 12-13 kilo, så laksen er på full fart tilbake i vassdraget. Men som kjent er det tilbakesettingsplikt på all villaks. Oppdrettslaks er det lite av i elva.

– Går det som vi håper, kan man om ikke lenge fiske laks i Salangselva igjen etter 22 år med fredning. Naturen ser ut til å ha en god evne til å restituere seg, forteller Cruickshank om den sårbare laksestammen i elva.

Han er vel vitende om at det er opp til fylkesmannen å bestemme når elva kan åpnes for laksefisket.

Sjøørreten regner han med begynner å gå for fullt litt seinere i elva. Den største sjøørreten ble i år tatt av en dame i Nervatnet med vekt 4,4 kilo.

MYE LAKS: Det går mye laks opp i Salangselva i år også og en god del er storlaks. Den største var på 12-13 kilo, sier innehaver av Elvelund Camping Tor Arne Cruickshank. Laksen er fredet. Foto: Ulf Antonsen
GRILLMAT: - Det blir nok mest fisk av det edle slaget på grillen heller enn svinekoteletter i år også, sier ihuga fluefisker Håvard Halsebø i Salangselva. Her med ei nytrukken sjørøye på ett kilo. Foto: Ulf Antonsen