Under NM i 2017 kom løperne fra BOIF inn som nummer 36 og 24 på 15 kilometers klassisk stil. Erik Valnes var i tillegg nære ved å komme seg helt til finalen i sprint, og endte til slutt på en tiendeplass. De gode resultatene har gitt ekstra motivasjon i treningsarbeidet foran neste sesong.

– Når man blir senior og går NM så går man mot de beste løperne i verden. Man har veldig respekt for de løperne, men når man oppdager at avstanden opp til de aller beste er litt mindre enn fryktet gir det veldig mye motivasjon, sier Valnes.

Treningseldorado

Skiløperne er veldig fornøyde med å ha vokst opp i Troms og synes trenigsforholdene er veldig gode.

– Hvis man ser på dette området med langrenssøyne så er det et jo et treningseldorado. Det er gode muligheter for å gå på rulleski, turterrenget er fantastisk og det er gode skiløyper i nærområdet, sier Bye.

– Vi har trent veldig allsidig i oppveksten, og har stort sett vært med på alt av idtrettstilbud i nærområdet.

Klubbkameratene trekker også frem det gode miljøet som en viktig faktor for at de har nådd så langt.

– Det er lenge siden det har vært en langrennsløper fra Troms som har hevdet seg skikkelig i internasjonal målestokk. Det har vært en og annen løper som har vært god, men ikke nådd helt opp. Nå er vi flere aktive løpere som er født omentrent samtidg. Det tror jeg har vært viktig. Vi har hele tiden presset hverandre på trening, men også hatt det trivelig utenfor skiløypa, sier Valnes.

– Klubben har vært veldig viktig. Når vi er hjemme så prøver vi å være med på så mange fellestreninger som mulig. Det er viktig å bidra for de yngre og vise at vi er dær, sier Bye.

Til høsten skal begge studere ved Universitetet i Tromsø. Guttene skal da bo i lag og trene sammen.

– Hverdagen består stort sett av trening. Når man da skal presse inn jobb og skole blir det veldig hektisk. Da er det greit å bo sammen med noen som har samme livsstil, sier Bye.

Prioriteringer

Skiløperne angrer ikke på at de har prioritert bort litt av det sosiale livet deres for å komme dit de er i dag.

– Det er selvfølgelig noen lørdager man kjenner man har lyst å dra ut med venner å ha det gøy, men når man setter det i perspektiv så er det egentlig et ganske enkelt valg. Dette er den sjansen man har til å oppnå noe stort innen idretten, sier Valnes.

Kommende helg skal de delta på Andørja Triple Challenge, en konkurranse bestående av et terrengløp, sykkelritt og motbakkeløp. Det er en del av oppkjørinen til skisesongen. Selv om det egentlig er ment som et treningsopphold, er Sørreisaguttene klar over at konkurranseinnstinktet kan komme frem

– Uansett hva jeg sier i forkant så vet jeg at når startnumret kommer på er det blodig alvor. Mann mot mann, sier Valnes.

– Vi konkurrerer i alt. Uansett om det er på ski, TV-spill eller sjakk. Det skal kåres en vinner, og da kan det gå hett for seg. Vi har begge vært på pallen før i Andørja Triple Challenge, så nå er det på tide at pokalen kommer hjem til Sørreisa, sier Bye

– Hva er det mest utfordrende med satsningen?

– Det er det økonomiske. Vi trener omentrent like mye som de beste i Norge, men de har mye bedre økonomiske rammer rundt seg. Våre enenste sponsorerer er foreldre og Statens Lånekasse, sier Bye.

ALLSIDIG: Sørreisaguttene har trent allsidig helt siden de var små, og gjør det enda. Foto: Trygve Grønning