- Vi kan dette med vær. Når jeg pleier å si at til Mefjorddagan skal vi ha godt vær, ja så har vi fått det. De påstår at jeg er litt magisk, sier en smilende leder av dagan, Jorid Meyer.

- Det er Mefjord samfunnshus som står for dagan og det er bygda som eier huset. Dagan er en 30 år gammel tradisjon som vi driver i fellesskap. Det er rett og slett en bygdedugnad med mange hundrede dugnadstimer. Inntekten går til drift og vedlikehold av samfunnshuset, legger hun til.

Dagan starter på torsdagen med diskotek for barn, fredagen er det fotballkamper av det uhøytidlige slaget mellom fraflytta og fastboende barn og unge, mens lørdagen er den store dagen, med blant annet markedsdag ved samfunnshuset, sjørøverfest, flere fotballkamper, konsert og bygdefest. Det hele avsluttes på søndagen med gudstjeneste og guidede toppturer.

For de som var interessert, var det anledning til å kjøpe kaffe og annen drikke, vafler, kaker, karbonader og noen utrolig velsmakende hjemmelagde fiskekaker.

Markedsdagan

En av deltakerne i markedsdagene var Mette Strømmesen Hansen fra Sommarøy. Hun hadde kunstferdige kakefat og andre glassarbeider.

- Jeg bruker avskjær av farga glass fra annen produksjon. Jeg skjærer til biter, legger dem ved siden av hverandre i ovnen og smelter dem sammen til en enhet. På den måten gjenvinner jeg glass som ellers ville bli kasta. Det blir mye spekulasjon for å finne fram til farger og mønster som kan bli en brukbar sammensetning. Jeg begynte med dette for to tre år siden, men er nylig begynt å selge produktene mine, forteller hun.

En annen deltaker var Torill Johansen. Sammen med Reidun Larsen hadde hun strikka og sydde ting, laga smykker av forskjellig slag og noe helt spesielt, nemlig grønnsakposer.

- Legger du grønnsaker eller salat i kjøleskapet i de plastposene du kjøper de i, taper de seg veldig fort. Men dersom du bruker disse grønnsakposen, som jeg har sydd av gamle blondegardiner, holder de seg like bra i ukevis, kan hun betro Folkebladet.

Sjørøvere

Så kom dagens høydepunkt for de yngste, nemlig besøk av sjørøvere på jakt etter en skatt, som skulle ligge gjemt nede ved moloen. Juniorsjørøver Aron Pedersen var med for andre gang og gleda seg stort. Og så kom sjefssjørøveren, kaptein Torpedo Svartkrutt, som til daglig heter Richard Johnsen, og han hadde med seg et kart. Med god hjelp av en mengde juniorsjørøvere, jobba man seg fram fra post til post til de fant en velsmakende skatt som alle hjelperne kunne glede seg over.

Glede seg, kunne de voksne også på kveldens bygdefest.

Mefjorddagan hadde noe å by på for både store og små. Foto: Birger Caspersen