– Jeg synes det er ganske alvorlig at man må forlate skadde for å få kontaktet hjelp fra en fylkesvei i 2017, sier June Pettersen, Ap-representant i Lenvik kommunestyre.

Det er ikke et tenkt scenario hun snakker om, men det som faktisk skjedde da uhellet var ute i Fjellsendentunnelen på Senja i forrige uke. Personen som kom først til ulykka fikk ikke kontakt med nødnettet, og måtte derfor kjøre bort fra ulykkesstedet for å kunne tilkalle hjelp via mobilnettet. Vedkommende måtte kjøre en god bit unna for å finne mobildekning.

– Helsedirektoratets lovnad var jo at nødnettet skulle gi bedre dekning, noe som hørtes spesielt betryggende ut for områder med dårlig mobildekning. Her har vi senderen til nødnettet installert på toppen av Riventunnelen, men så opplever vi altså likevel at det ikke fungerer – det er bekymringsverdig, mener Pettersen.

Fremmer uttalelse

Med bakgrunn i hendelsen fra forrige uke, samt andre episoder, tar Pettersen situasjonen opp til politisk hold. Dette gjennom en uttalelse hun fremmer for kommunestyret.

– Vi har jo nylig koblet oss til nødnettet, og har derfor ikke så mange erfaringer med dette ennå. Formålet med uttalelsen er å få en oversikt over hvordan dette nødnettet fungerer i dag. I tillegg mener jeg at ulykka fra forrige uke, og andre hendelser, viser behovet for å få installert nødtelefoner i tunnelene, sier Pettersen.

Lenvik kommune huser fire tunneler, og ingen av disse har nødtelefon i dag.

Bekrefter problemene

Brannsjef i Lenvik kommune, Arnstein Smevik, bekrefter at det er utfordringer med de fleste tunnelene på Senja.

– Vi har verken nødnettdekning eller mobildekning i noen tunneler bortsett fra to, Geitskartunnelen og Gryllefjordtunnelen. Vi har flere ganger påpekt dette problemet til Statens Vegvesen som er driftsansvarlig for tunnelene, sier Smevik.

Brannvesenet har utstyr som gjør at de kan etablere et midlertidig samband i forbindelse med hendelser i tunneler.

De som utsettes for hendelser må imidlertid ut av tunnelen og kanskje langt bort for å oppnå mobildekning for å kunne ringe etter hjelp. Derfor bør det etableres nødtelefoner i tunnelene, mener Smevik.

Brannsjefen understreker at nettopp denne problematikken er tatt opp gjentatte ganger med Vegvesenet, som igjen har påpekt problemet overfor veieier Troms fylkeskommune.

– Hvorfor skjer det ikke noe?

– Det er vel penger det står i. På nasjonal basis har man jo et milliardetterslep for å få oppgradert tunnelene til EU-standard, sier Smevik.

I forrige uke fant et trafikkuhell sted i Fjellsendentunnelen på Senja. Første person til ulykkesstedet måtte forlate for å finne mobildekning og ringe etter hjelp. Foto: Varg Aamo