I mai ble det kjent at oppdrettsgiganten SalMar vil bygge et ilandførings- og videreforedlingsanlegg til 600 millioner kroner i Nord-Norge. Nyheten om storsatsinga ble sluppet av SalMar-sjef Trond Williksen under den offisielle åpninga av konsernets settefiskanlegg i Gjøvika i Tranøy kommune.

Til Folkebladet opplyser Williksen nå – vel en måned senere – at de har opplevd en strøm av «friere» som ønsker etableringa til sine kommuner.

– Mange kommuner har vist interesse, men jeg ønsker ikke å gå inn konkret på hvilke, sier Williksen.

Han ønsker heller ikke å tallfeste antall «friere».

– Utover det er vi ikke kommet så langt i prosessen ennå. Så snart alle er gitt mulighet til å komme med innspill til oss, vil vi begynne å bevege oss videre fremover.

En viktig satsing

SalMar-sjefen uttalte i mai at etableringa skal skje et sted i Nord-Norge to-tre år frem i tid.

– Det blir ei viktig satsing fra vår side, og vi ønsker selvfølgelig at den skal bli mest mulig vellykket og at den gir ringvirkninger – det er vårt utgangspunkt, sier Williksen.

Mange håpefulle

I forbindelse med sine storplaner har SalMar sendt ut brev til mange kommuner i Troms og Finnmark og bedt om forslag til mulige lokaliteter for etableringa. Sørreisa er en av kommunene som har tatt oppfordringa og foreslått Øyjordneset industriområde som et aktuelt etableringssted.

– Her ligger alt tilrette og jeg vil si vi møter alle de viktige faktorene de ser etter. En eventuell etablering vil kunne bety enormt mye for Sørreisa og ikke minst regionen, her er det snakk om mange arbeidsplasser, sa sørreisaordfører Jan-Eirik Nordahl til Folkebladet i begynnelsen av juni.

Ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune har heller ikke lagt skjul på at han gjerne vil at SalMar bygger sitt storanlegg i Lenvik.

– Det finnes nok ikke en ordfører ved sine fulle fem som hadde blitt lei seg for en slik etablering. Det er en stor investering som vil gi store effekter, både i direkte arbeidsplasser, men også med tanke på synergier, uttalte han i mai.

Balsfjord er en annen kommune som har svart på SalMars oppfordring.