Lørdag 1. juli er datoen hvor det første offisielle biltreffet blir arrangert i regi av to bilentusiaster og Pila pub på Skaland.

– Selv om noe er gammelt, så har det blitt laget ting som varer. Med litt pleie, så lever bilene videre, både gammelbiler og andre biler. Det vil vi vise med å arrangere biltreff på Skaland, forteller Yngve Abelsen til Folkebladet.

Entusiast

Rekorden for ekteparet, som er svært glad i veteranbiler, er 99 biltreff på en sesong. Da var det bare spørsmål om tid før de satt i gang et arrangement på yttersia av Senja.

– Jeg er opprinnelig fra Bøvær og jeg og Ruth er her minst tre ganger i året. Når vi fant ut at det aldri hadde vært treff her, fant vi ut at det hadde vært artig å sette i gang noe. Med så mange treff bak oss, har vi jo litt erfaring. Pila pub og kultur tente på idéen og slik startet det, forteller Abelsen.

Kona Ruth Kjærran Abelsen driver nettstedet «rallyruth.com» som siden 2003 har samlet i overkant av 250.000 bilder fra biltreff, garasjebesøk og messer. For henne, i likhet med mannen, er interessen blitt en livsstil.

– Min verden dreier seg rundt veteranbiler i dag. Hvis man ser på interessen i Norge, er den veldig stor. Vi kjører årlig på flere turer rundt omkring med en av de flere bilene vi har, forteller Abelsen.

Treffet

Biltreffet som blir arrangert midt i sentrum av Skaland, lokker også med fine priser.

– Premiering av folkets favoritt blir det, i tillegg er det et par priser for «RallyRuths» utvalgte og for de som har kjørt lengst for å komme hit. Jeg er altetende når det kommer til biler, smiler «Rally Ruth».

De tror det er flere som vil ta turen, også utenfor regionen.

– De fleste som har en interesse for bil, har alltid et felles punkt å samles om. Vi har fått indikasjoner på at det kommer folk helt ned fra Mosjøen. Så håper vi selvfølgelig at alle i nærheten kommer med bil eller med en interesse for bil. Treffet er åpent for alle som vil se. Kanskje kommer det noen som finner en bil de selv husker fra når de vokste opp, sier Abelsen.

Camaro og campingvogn

Paret har reist nordover i år med en Camaro veteranbil og en veteran-campingvogn de selv har brukt nesten tre måneder på å pusse opp.

– Bilen er en 68 modell Chevrolet Camaro. 396 SS cabriolet. Drivlinja er original, mens fargen er byttet til en finere gul farge, da den originale var «Butternut yellow» om den heter, altså mer beigegul. Taket ble byttet fra vinyl til canvas. Canvas er mer holdbart og gir bilen et finere preg.

Vogna er en 77 modell som vi har pusset opp som opprinnelig er fra Belgia.

– Vogna heter «Constructam Coral», disse vognene ble aldri tatt inn til Norge nye. Derfor er det en sjelden vogn i Norge og en utrolig bra vogn, legger Abelsen til.

Avslutningsvis ligger de til at de håper alle typer veteranbiler og klassiske biler blir å se på treffet.

VETERAN: Både bil og campingvogn er av klassen veteran og pusset opp av ekteparet selv. Foto: Carina Hansen