På dagen 45 år etter at daværende kronprins Harald åpnet Gisundbrua mellom Senja og fastlandet, er det nå slått fast at Senja blir navnet på den nye kommunen.

Fellesnemnd

Hovedagendaen for møtet var å etablere en fellesnemnd for den nye storkommunen, som skal ivareta og sikre sammenslåingen av de fire kommunene. Fellesnemnda skal blant annet vedta organisasjonskart for den nye kommunen, gjøre ansettelser av ledere for den nye kommunen, og vurdere saker med økonomiske konsekvenser for den nye kommunen.

Folkebladet-TV: Her er navnet på den nye storkommunen

Gjennom intensjonsavtalen som Berg, Lenvik, Tranøy og Torsken hadde vedtatt på forhånd var mange av punktene for fellesnemnda allerede avklart, men det ble likevel åpnet for debatt i det alle første felles kommunestyre.

Uten at det ble den helt store diskusjonen.

Enighet om Senja

De fleste som tok ordet var enige om at Senja var det rette navnet for den nye storkommunen. Forutenom et humoristisk benkeforslag på stedsnavnet Ræva, etter stedet Ræva som ligger i ei vik i Gibostad, fra Anders Killie Sollie fra Lenvik Sp ble ingen nye forslag uttalt.

- I Berg og Torsken har vi kjempet til siste slutt mot det som nå er en realitet. Når vi er kommet så langt som nå hvor det er ingen vei tilbake, så må vi jobbe for at dette skal bli en god og flott kommune hvor folk skal bo i. Vi som bor på Senja er stolt av den flotte øya våres, og det skal vi fortsatt være. Selv om vi ikke kan si at vi bor på Berg, Torsken eller Tranøy lenger. Men nå kan vi si at vi bor på Senja, sa ordfører Roar Åge Jakobsen.

- Bygge ny kommune

- Nå skal vi bygge en ny kommune. Navn er noe som alltid engasjerer. Jeg har hele tiden sagt at det er et navn som klinger definitivt best, og det er Senja. Smak på navnet, lytt til det og hør hvor godt det klinger. Og så vet vi at det er en merkevare som representerer oss godt, sa ordfører i Lenvik Geir Inge Sivertsen.

Ole-Kristian Berntsen fra Lenvik har vært åpen om at han ønsker navnet Finnsnes for den nye kommunen.

- Jeg tok ikke ordet i debatten for å ta opp navnevalget fordi det var ingen hensikt i det. Det var bare fire stemmer for forslaget da vi tok det opp i kommunestyret i Lenvik. Det er en tapt sak, sa han etter møtet.

Forutenom noen bemerkninger på sammensetningen og antall medlemmer i nemnda, hvor det ble påpekt misnøye med at noen partier ikke var inkludert, var det ellers ikke den store debatten.

Fire like vedtak

Da det felles kommunestyret var over gikk de fire kommunestyrene hver for seg for å gjøre vedtak.

Alle kommunestyrene fattet likelydende vedtak:

Den nye kommunen skal hete Senja kommune, og kommunestyret skal bestå av 45 medlemmer. Fellesnemnda skal bestå av formannskapene i de fire kommunene med syv medlemmer fra Lenvik og fem fra de øvrige kommuner som totalt blir 22 medlemmer. Fellesnemnda skal fungere helt fram til den nye kommunen skal settes 1. januar 2020. Det ble også vedtatt at KomRev Nord skal være revisor for fellesnemndas virksomhet.

- Vi gikk for den innstillingen som forelå. Dette er kjent for oss gjennom intensjonsavtalen som alle kommunestyrene har behandlet tidligere. Det er klart at da måtte vi gå for innstillingen, sa ordfører i Torsken Fred O. Flakstad etter møtet.