Heidi-Tove Olsen samlet 50 - 60 interesserte i alle aldre da hun torsdags kveld på biblioteket på Finnsnes fortalte om hvilke vekster som kan sankes i naturen og brukes som mat. Hun var også som snarest innom hagen.

- Jeg har vokst opp med bestemødre og en mor som sår selv og som vel er bakgrunnen til min undring over alt det som vokser og hva det kan brukes til. Jeg vokste opp på en gård og den gangen hadde ”alle” kyr og sauer og sine egne potetåkre. I dag ser du en og annen hesten, og det er bra, men de står mye på stas, innledet hun en to timers humoristisk, fengende og meget interessant belæring om alt det den gode naturen kan by på.

Hun berømmet også sine lærere på skolen, Hildrid Pedersen og Fridtjof Eriksen, som tok elevene med ut på tur og lærte dem platenavn. Det var ikke helt det samme i dag.

Plantevandring

Heidi-Tove Olsen startet sin plantevandring med stornesla, også kalt nesle eller brennesle. Det er den mest verdifulle og også smaksmessig den beste av alle ville grønnsaker. Den er svært rik på næringsstoffer, vitaminene A og C, og dessuten mineralene jern, fosfor, kalium, kalk, kisel, magnesium og svovel.  De unge plantene er best, men man bør bruke hansker når man skal plukke dem.  Neslene kan forvelles, hakkes og dypfryses eller tørkes. Gnikker man de tørkede bladene får man mel, som kan brukes i vafler, pannekaker, brød, gryteretter, til fisk og mye annet, fortalte hun. Og slik tok hun for seg, plante etter plante. Marikåpe, gressløk, karvekål, ryllik, markjordbær, mjødurt, fiol, rød og hvit kløver og mange andre blomster og urter. Noe var vel kjente, men mye var ikke fult så kjente.

Skulle du for eksempel bruke løvetann som salat, så var det lurt å bruke den sorten som hadde slette bladkanter.

De som ikke hadde smakt på for eksempel skudd på gran fikk anledning til det, sammen med en rekke andre planter hun hadde tatt med seg. Granskudd var blant annet bra å ha i salater, kunne hun fortelle.  Men ellers rådet hun folk til å smake på planter, tygge bladene en stund slik at man fikk fram smaken og så bestemme seg for hva man ville bruke dem til. Det kunne være til te, salater, men også brødeig eller bolledeig og mye annet.

Spise

- Min store ambisjon er å få dere tent på urter og annet grønt. Det er noe man kan spise hele året. Om vinteren kan man høste av potter man har stående eller dukke ned i fryseboksen etter fjorårets grønne herligheter. Etter vinteren kommer våren, hvor du kan smake, smake og smake. Om mulig bør du sanke inn dine grønne planter før St. Hans. Så kommer sommeren med salater, markjordbær og mye annet godt. Og så kommer høsten, med soppsanking og bærplukking. Da har vi blåbær, tyttebær, rognebær, krøkebær, bringebær og multer fra våre hemmelige plasser, fortalte hun engasjert.

Hun hadde også en rask gjennomgang av oppbevaringsmåter. Det kunne være i fryseboksen eller tørkede planter i papirposer, for eksempel.

Hele tiden spilte Heidi-Tove Olsen på lag med tilhørerne og fikk deres mening om hva de mente planter kunne brukes til og om det var noe de lurte på. Til slutt minnet hun om bruksområdene til urtene, til te, snadder, supper, salater og tørkede urter i brød og annen bakst, i supper, sauser og i desserter og at det ville bli vandring i naturen fra Øverbotn i dag.

Heidi-Tove Olsen hadde med seg en masse forskjellige urter. Foto: Birger Caspersen