Brox sin mor bor på Bo- og aktivitetssenteret. Om noen dager fyller hun 98 år, og ifølge Brox selv sier hun at hun har det godt der, og at de ansatte gjør så godt de kan.

Moren til Brox betaler husleie for maten og for timene hjemmetjenesten bistår med vask av rom og klær.

– Aldeles uhørt

I et leserinnlegg skriver Brox at han 14. juni var på besøk hos sin mor, og åpnet et brev fra Lenvik kommune. Her kom det frem at kommunen stopper praktisk bistand som husvask fra 26. juni til 28. august. Kommunen begrunner avgjørelsen med at det er mangel på ferievikarer.

Dette får Brox til å tenne på alle pluggene.

Folkebladet har vært i kontakt med Brox, som ikke ønsker å uttale seg mer om saken, men henviser til leserinnlegget. Der skriver han følgende:

– Dette er aldeles uhørt og juridisk forkastelig. Det synes som om kommunen ikke har noen forståelse for de hjelpetrengendes situasjon, og kommunen mener tilsynelatende at kommunen skal yte hjelp kun når det passer kommunen.

– De som mottar hjemmetjenester som rom vask og klesvask, som min mor, har inngått en avtale med kommunen om dette og om den betaling kommunen skal ha for dette. Da kan ikke kommunen ensidig, og etter eget forgodtbefinnende, avlyse denne bistanden, fortsetter den tidligere advokaten i leserinnlegget.

Pleieoppgaver

Brevet er fra hjemmetjenesten, og signert virksomhetsleder i hjemmetjenesten Monica Karlsen.

– På grunn av lite tilgang på ferievikarer, og vi blir en lavere bemanning på jobb i sommer, vil det i perioden 26. juni 28. august bli avlysning husvask. (....) Da vi blir noe redusert bemanning er det pleieoppgaver som vil bli prioritert, står det blant annet å lese i brevet, som er datert 30. mai.

Brox har også delt sitt leserinnlegg på Facebook, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Innlegget har blitt delt over hundre ganger i skrivende stund, og det er kommet mange kommentarer fra personer hvor gjennomgangstonen er at de er sjokkert over praksisen til kommunen.

Flere politikere har også kommentert innlegget, og påpekt at vaskestoppen ikke er vedtatt i noe politisk organ. Både Kay Erling Ludvigsen (Ap), Grethe Sebulonsen (Ap) og Per-Inge Søreng (KrF), som alle sitter i Utvalg for miljø og forvaltning, har kommentert og lovet at de skal sjekke opp saken. Også Frps Tonni Nylund har kommentert innlegget, og mener begrunnelsen om få ferievikarer er «tynn».

– Grøss og gru

At det er dårlig tilgang på ferievikarer er et argument Finn Kåre Brox heller ikke liker.

– Dette har jeg vanskelig for å tro – hver sommer er mange skoleelever og studenter arbeidsledig. Det hadde vært interessant å få dokumentert hva kommunen har gjort for å skaffe ferievikarer.

– Selv ser jeg med grøss og gru frem til å bli avhengig av Lenvik kommunes eldreomsorg, avslutter Brox brevet med.

Folkebladet har vært i kontakt med hjemmetjenesten i Lenvik, som har sendt ut brevet hvor det informeres om vaskestoppen. Hjemmetjenesten henviste til kommunalsjef Bente Karlsen, som på sin side viste til en pressemelding som ble sendt til Folkebladet torsdag ettermiddag.

I pressemeldinga heter det at vaskestoppen må til for å kunne løse andre oppgaver.

– Grunnet utfordringer ved ferieavvikling og begrenset tilgang på kvalifiserte sommervikarer, reduserer også i år Lenvik kommune omfanget av husvask i sommermånedene. Endringen skal bidra til å sikre at hjemmetjenestens brukere får nødvendig helsehjelp og personlig pleie, heter det i pressemeldinga.

Kommunen påpeker også i pressemeldinga at dette ikke er noe nytt, men et tiltak som de har benyttet seg av foregående år.

– For å sikre at brukerne får nødvendig helsehjelp og personlig stell og pleie, har man valgt å forhåndsvarsle om at bemanningssituasjonen kan føre til ett redusert tilbud på husvask. Dette er ingen ny situasjon, og samme fremgangsmåte er benyttet to av tre foregående år.

Samtidig påpeker kommunen at dette ikke er knyttet til kommunens økonomi.

– Bakgrunnen for at tilbudet reduseres er mangel på kvalifiserte ferievikarer, og er ikke begrunnet i økonomiske besparelser. Kommunens personell vil gjøre individuelle vurderinger i forhold til forsvarlighet, og helt nødvendig renhold vil bli utført.

Søreng: – Slik skal vi ikke ha det

– Dette er noe som utvalget ikke er kjent med.

Innlegget til Finn Kåre Brox om vaskestoppen på Finnsnes Bo- og aktivitetsseneter har skapt stor debatt. Per-Inge Søreng (KrF), som er nestleder i Utvalg for helse og omsorg, er krysstallklar på at dette ikke er noe som utvalget kjenner til.

– Dette tiltaket som er satt i verk er ikke noe som vi har behandlet i vårt utvalg. Jeg har snakket med de andre utvalgsmedlemmene, og det er ingen av dem som har hørt om dette. Vi mener at slik skal vi ikke ha det, sier Søreng til Folkebladet.

Derfor har utvalgsleder Line Miriam Sandberg fått i oppgave å undersøke saken.

– Hun skal undersøke hva det er slags tiltak som er satt i verk, hvordan og hvorfor.

– Jeg mener vi har en god eldreomsorg her i Lenvik, men det finnes forbedringsområder. Dette var ingen god innledning på sommeren, sier KrF-politikeren.

Men han er klar på at at det er et krevende område utvalget hanskes med.

– Vi må ta forbehold om at vi ikkje kjenner bakgrunnen for hvorfor det har blitt slik, utover at situasjonen innenfor helse og omsorg i kommunen er krevende økonomisk.

Han har forståelse for at det kommer reaksjoner.

– Vi skal engasjere oss og finne ut av dette, og vi beklager at beboere og pårørende har opplevd dette, avslutter Søreng.

– Sent ute om dette skal løses politisk

Jasmin Agovic-Nordaas vil ha kjapp løsning på plass for å sikre at det vaskes på Bo- og aktivitetssenteret i sommer.

Kommunestyrerepresentanten, som er partipolitisk uavhengig, liker ikke det han hører om at det er vaskestopp på Bo- og aktivitetssenteret i sommer. Han påpeker at det også har gått under hans radar.

– Jeg synes det er kritikkverdig, og om man skal løse dette politisk, så frykter jeg at det tar for lang tid, sier Agovic-Nordaas.

Derfor vil han at Frivilligsentralen skal kobles inn.

– Frivilligsentralen har et godt nettverk opp mot både frivillige, ungdommer og innvandrere, og kanskje er det noen der som kan være interessert i å påta seg noe slikt, og så kan kommunen betale lønna, foreslår kommunestyrerepresentanten.

– Det er en forferdelig begrunnelse at det er begrenset tilgang på kvalifiserte sommervikarer. Det er ikke rare kvalifikasjonene man trenger for å vaske klær og rydde litt, slik at det blir triveligere for en utsatt gruppe mennesker, påpeker Agovic-Nordaas.

– Da kan vi løse dette problemet fort, slik at det blir vasket i perioden. Og så får vi ta en runde politisk for å sikre at dette ikke skjer igjen.

Og Tommy Myklebust ved Frivilligsentralen bekrefter at de kan stille opp.

– Vi har jo flere frivillige som er interessert i jobb, så det ville jo være veldig bra om de kunne få litt lønnet arbeid, sier Myklebust.

Han er klar på at de nok skal klare å få folk ut i arbeid ganske fort, så lenge det ikke stilles krav til fagbrev eller lignende.

– Vi har mange som kan bidra, og det blir litt for enkelt å bare kansellere vaskinga. Så kommunen må bare ta kontakt om de er interessert, avslutter Myklebust.

- IUhørt og juridisk forkastelig, sier Finn Kåre Brox om kommunens vaskestopp. Foto: Anne-May Johansen
Jasmin Agovic-Nordaas vil ha en kortsiktig løsning på plass, slik at det ikke blir vaskestopp. Foto: Maria Holm Simonsen
Per-Inge Søreng liker ikke det han hører. Foto: Carina Hansen