Tida med en stabil dekning av sykepleiere over mange år er nå over i Lavangen og fire av syv stillinger ved sykehjemmet i turnus står i vakans. Årsaken er at flere har sluttet samtidig som det har vært vanskelig å rekruttere nye.

– Det er en klar trend at sykepleiere ikke foretrekker å jobbe på sykehjem, sier rådmannen Erling Hanssen i saksframlegget til kommunestyret.

Uro

Ved sykehjemmet går pleierne i tre-delte turnuser og de må jobbe hver tredje helg. Samtidig er det her pasienter som ikke klarer seg alene hjemme og demente med stor uro, personer med nedsatte funksjoner grunnet sykdom og alder samt kreftsyke med et omfattende behov for hjelp som rådmannen beskriver det.

Ufaglærte inn

- Det er en krevende jobb og slik situasjonen er nå, er det ofte en sykepleier på vakt eller i verste fall kun på bakvakt. Sykepleieren skal da være tilgjengelig for alle pasienter som trenger helsehjelp, pårørende og for personal som trenger informasjon, råd og veiledning på vakten. Ved fravær av sykepleier, er det vanskelig å erstatte denne med en annen sykepleier og det blir tatt inn Helsefagarbeider eller assistent som vikar, sier Hanssen videre.

Uforsvarlig

Når pasienttallet øker ut over de 15 planlagte pasientene ved Lavangsheimen som må det tas inn ufaglærte i stillingene. – Dette medfører igjen en ekstra belastning på sykepleieren på vakten og man beveger seg mot forsvarlighetsgrensen, sier rådmannen.

I fjor og hittil i år har det blitt kjøpt inn tjenester fra vikarbyrå for 785.000 kroner og i sommer har man fått tak i to sykepleiere utenom byrå. Vakter fra slike byråer begynner å bli vanskelig å få tak i samtidig som dette er langt mer kostbart enn å tilsette egen i faget.

Ekstra lønn og ferie

– Ved å leie boliger via byrå må det fremskaffes bolig. Lavangen kommune har ikke ledige boliger og det har vært tilbudt rom på sykehjemmet når det har vært ledige rom, skriver rådmannen som i sommer har lagt beslag på to omsorgsboliger til vikarer.

For å løse krisa permanent foreslår nå administrasjonsutvalget overfor kommunestyret torsdag å tilby 20.000 ekstra slik at sykepleiere i turnus kan få 40.000 utover tariffesta lønn. I tillegg gis det en ekstra ferieuke. Et annet tiltak er å stimulere egne ansatte til å utdanne seg innenfor sykepleien og få 30.000 i året og inntil 120.000 kroner i stipend med en bindingstid på to år.

– Penger er viktig! Det er ei generell oppfatning av at sykepleiere er lavt lønnet i tariffen (..) Vi vet at Salangen kommune har vedtatt et tilsvarende beløp for sine sykepleiere. Vi må sørge for at vi er konkurransedyktige i forhold til våre nabokommuner, sier tillitsvalgte for sykepleierne i NSF i Lavangen, Tove Nordheim.