Kommunalsjef Rune Hoholm i Lenvik kommune har tidligere uttalt at nedlegginga av Heimly mottakssenter vil påvirke kommunen betydelig med tanke på økonomi og tjenesteproduksjon.

Nå har rådmann Margrethe Hagerupsen og økonomisjef Geir-Henning Iversen skaffet seg et totalbilde av situasjonen, og ut ifra dette tallfestet nesten nøyaktig hvor stor utfordring det er snakk om. I en rapport, som legges frem for Lenvik formannskap, anslås utfordringa til rundt fem millioner kroner.

Taper store leieinntekter

Den største økonomiske svikten, som en følge av nedlegginga av Heimly mottakssenter, er på husleiesiden.

«Tekniske tjenester har per i dag en leieinntekt på byggene som mottaket disponerer, på omlag 2,1 millioner kroner. Denne leieinntekten forsvinner når mottaket nå forsvinner. I tillegg vil det påløpe betydelige driftsutgifter på byggene nå som de blir ståene tomme, rundt 600.000 kroner årlig som har vært fakturert leietaker tidligere», påpekes det fra Hagerupsen og Iversen.

I dag mottar Lenvik kommune rundt 1,7 millioner i vertskommunetilskudd. Dette bortfaller når mottaket legges ned. I tillegg mister kommunen 600.000 kroner som den har mottatt i merfinansiering til fem barnehageplasser.

Øremerkede midler

I tillegg kommer nedstyring av drift knyttet til øremerkede tilskudd for enkeltbrukere.

«I dagens tjenesteproduksjon mottar kommunen mange øremerkede midler som brukes til å finansiere tjenester til denne brukergruppen. Når mottaket nå legges ned fjernes også disse ekstramidlene og behovet for tjenestene som disse finansierer. Av den grunn så må det gjennomføres betydelige omstillingsprosesser og tilpasning av driften i kommunen til de nye økonomiske rammene», orienterer rådmannen og økonomisjefen.

Reduserte øremerkede midler for tjenesteområdene utgjør totalt sett rundt tre millioner kroner.

– Kom på toppen

Lenvik kommune har for øyeblikket en rekke utfordringer med hensyn til drifta, spesielt med tanke på å holde den vedtatte rammen innen pleie og omsorg. Utfordringene i forbindelse med nedlegginga av Heimly mottakssenter kommer på toppen av dette.

KONTROLL Ordfører Geir-Inge Sivertsen vil ikke kalle situasjonen dramatisk.

– Hvordan skal dere løse det?

– Det er så enkelt og så vanskelig som at vi må begynne og nøste i hvordan det kan kuttes i tjenester eller gjøres andre nedtrekk som gjør at vi klarer å legge et budsjett i balanse, sier ordfører Geir-Inge Sivertsen.

Han poengterer at dette slettes ikke er første gangen at politikerne i Lenvik vil måtte bryne seg på en slik utfordring.

– Det er ingen ny situasjon, men det er klart at nedlegginga av mottakssenteret kom litt uventet på for å si det sånn, sier Sivertsen.

Han vil ikke kalle situasjonen dramatisk.

– Jeg føler at vi har kontroll, og at vi vet om de utfordringene som er der – utfordringer som vi nå må gå inn og håndtere. Det er det store bildet, sier Sivertsen.

De økonomiske konsekvensene av nedlegginga av Heimly mottakssenter skal innarbeides i Lenvik kommunes økonomiplan 2018-2021.