15. juni skal forslag til nye vedtekter for barnehagen opp for samarbeidsutvalget, der representanter fra barnehagen, foreldrekontakter og kommunen er representert. Saken går videre til politisk behandling.

Ikke nevnt i forslag

Ina Marita S. Mienna-Vimme, Torbjørn Paulsen, Aldijana Husic og flere med dem etterlyser en diskusjon om behovet for sommeråpen barnehage i Salangen.

– I disse forslagene til vedtekter er ikke sommeråpen barnehage nevnt med et eneste ord, enda det har vært ytret på flere foreldremøter at dette er ønskelig. Det heller ikke gjort en grundig behovsundersøkelse for om det er et ønske om dette blant de foreldrene som har barn i barnehagen. De i ledelsen i barnehagen sier at de har brukt jul- og påskeferie som grunnlag, men det kan jo ikke sammenlignes. Da er det kun snakk om et par dager, mens sommerferien er jo faktisk 4 uker, sier Mienna-Vimme til Folkebladet.

Må kartlegge behovet

Aldijana Husic har to barn i barnehagen.

– Det har konsekvenser for oss, vi tar ikke ferie når barnehagen har ferie. Noen ganger er det vanskelig når en ikke har noen som kan hjelpe til. Både mannen min og jeg jobber turnus. For to av ukene til sommeren har vi ingen løsning så langt, sier hun

En annen forelder, Torbjørn Paulsen forteller at han har tatt opp behovet for sommeråpen barnehage flere ganger, men aldri fått en god begrunnelse.

– Har kommunen en gyldig grunn til å stenge barnehagen i fire uker så er det greit. Men da må vi få vite hvorfor. Jeg har snakka med mange som ønsker et slikt tilbud. Om det er 20 barn som har behov kunne de jo åpna en av avdelingene. Vi vet at flere får problemer når barnehagen stenger. Kommunen bør i hvert fall kartlegge behovet. Og mulighetene for sommeråpen barnehage var jo ett av argumentene for å etablere en sentrumsbarnehage i Salangen, sier han.

Skaper utfordringer

Det er et krav om at alle barn i barnehagen skal ha 3 uker sammenhengende ferie.

– Men likevel er barnehagen stengt i 4 uker. Stengt barnehage skaper utfordringer for mange familier. Det er ikke alle som har familie rundt seg som kan steppe inn og passe barn, hvis man ikke har mulighet til å ta ferie. Eller kanskje man er aleneforsørger som ikke har fått innvilget ferie når barnehagen er stengt. Eksemplene er mange, sier Mienna-Vimme.

– Bare i avdelingen der jeg har mitt barn er vi 11 foreldre som ønsker en sommeråpen barnehage, eller i hvert fall et tilbud om det. Vi som foreldre betaler i dag for 11 av 12 måneder for å ha barn i barnehagen. Hva med å ha bindende påmelding på sommeråpen barnehage samt et minimums antall barn? Da vil man i hvert fall få dekket kostnadene, som det også begrunnes med som et argument. Det er også blitt kjent at samtlige i kommunestyret sier at de har fått presentert dette med sommeråpen barnehage og at det ikke er et behov for det. Jeg synes det burde vært gjort en skikkelig undersøkelse blant alle foreldre angående behovet før nye vedtekter settes for barnehagen, sier hun.

Ikke direkte sammenheng

Folkebladet tok opp saken med kommunalsjef Johnny Sagerup. Han bekrefter at det i forslagene til nye vedtekter ikke ligger an til endringer. Men siden saken nå får fokus blir det utvilsomt et tema i samarbeidsutvalget.

– I år sier vedtektene at det er sommerstengt barnehage. Ei nedsatt arbeidsgruppe har jobba med de nye vedtektene. Vår erfaring med sommeråpen barnehage er at det ikke har vært en direkte sammenheng mellom meldt behov og reelt behov. Derfor har ikke arbeidsgruppa foreslått å ha sommeråpen barnehage, sier Sagerup.

Ikke undersøkt behovet

– Her ser det vel ut som det kan være på plass med en grundig undersøkelse?

– Om samarbeidsutvalget sier det er behov for en slik undersøkelse så får vi se på det. Men vi ser at det ikke er et forsvarlig økonomisk grunnlag for å ha sommeråpent, sier han.

– Er alle foreldrene som har barn i barnehagen nå spurt om behovet?

– Nei, vi har ikke gjort det. Vanskelighetene ved en slik undersøkelse er å få det reelle behovet fram. Det er utfordrende. Som sagt er det ikke alltid samsvar mellom meldt behov og reelt behov. Men nå får vi høre hva samarbeidsutvalget sier om dette, sier Sagerup.

Kommunalsjef Johnny Sagerup (til høyre) mener det ikke er økonomisk forsvarlig å ha sommeråpen barnehage. Foto: Morten Dokka