Næringshagen i Målselv på Rustahøgda ble etablert i 1999, men i løpet av sommeren legges den ned og vil i fortsettelsen bare fungere som et utleiebygg.

Nystrukturering

Hovedårsaken til nedleggelsen av det som i 2015 skiftet navn til Næringshage Nord, er at næringshagen ble tatt ut av Sivas (selskapet for industrivekst SF) næringshageprogram.

– Vi ble tatt ut av det nasjonale næringshageprogrammet på grunn av en nystrukturering av tiltaksprogrammet som Siva administrerer, sier avtroppende daglig leder i Næringshage Nord, Terje Nyberget.

Nyberget tok over som vikar for daværende daglig leder i midten av 2014 og ble ansatt permanent i 2015.

Ikke måloppnåelse

Det var årene 2013-2015 som ble lagt til grunn for avgjørelsen til Siva.

– Næringshagen ble målt på flere kriterier. Det ene var måloppnåelse i forhold til handlingsplanen, aktiviteten i Næringshage Nord relatert til antall målbedrifter, kundetilfredshet, næringshagenes økosystem, programsamtaler, eierskapsvurdering og økonomisk drift, oppsummerer Nyberget.

For små bedrifter

– Siva mente vi hadde for mange små bedrifter som målbedrifter. Det er jeg ikke enig i. Siva legger for stor vekt på større bedrifter. Vi har noen store solide og sterke bedrifter som ikke har behov for den type støtte og veiledning som vi kan gi, men spesielt i grissgrendt strøk er det mange mindre levebrødsbedrifter som har behov for vår type tjeneste, sier Nyberget.

Snakket med Senja

Det var lenge samtaler med Senja næringshage om en fusjon mellom de to næringshagene, men det strandet.

– Det ble gjort vurderinger og det endte med gode samtaler med Senja næringshage, men da vi falt ut av næringshageprogrammet falt også et felles prosjekt vi hadde med Senja. Da falt ytterligere en brikke ut som vanskeliggjorde videre drift, og da var det også mindre grunnlag for en fusjon, sier Nyberget.

Næringshagen på Rustahøgda fortsetter som utleiebygg og nedleggelsen får ingen konsekvenser for dagens leietakere.