I mai ble det kjent at Lenvik kommune etter en anbudsrunde hadde funnet leielokaler til barneverntjenesten, helsesøstertjenesten og senter for læring og integrering (SLI). Kommunen skulle leie lokaler av Kvistad Eiendom AS til de førstnevnte tjenestene og av Gunnar Eriksen AS til SLI.

Nå er imidlertid anbudsprosessen stoppet. Det bekrefter teknisk sjef, Geir Fredriksen, i Lenvik kommune.

– Begrunnelsen er at det har skjedd dramatiske endringer for det antatte dimensjoneringsgrunnlaget for disse tjenestene, sier Fredriksen.

– Henger det sammen med nyheten om at Heimly mottakssenter skal legges ned?

– Det har selvfølgelig en sammenheng med den nyheten, som kom rimelig plutselig og brått, sier Fredriksen, som viser til fungerende rådmann, Rune Hoholm, for ytterligere kommentarer.

Utredning bestilt

Hoholm opplyser at det var nødvendig å stoppe anbudsprosessen slik at kommunen nå kan utrede og få full kontroll over konsekvensene nedleggelsen av asylmottaket innebærer.

– Det er åpenbart at SLI påvirkes av nedleggelsen, men gjelder det også barneverntjenesten og helsesøstertjenesten?

– Alle de tingene skal vi nå utrede, men vi vet at helsesøstertjenesten er dimensjonert ut fra de ekstra behovene som ligger der. Innen 6. juni skal alle berørte tjenester i kommunen utarbeide en grundig oversikt over driftsmessige konsekvenser, økonomisk og faglig. Denne oversikten vil danne grunnlaget for en sak som legges frem for både formannskap og kommunestyre i juni, sier Hoholm.

Den fungerende rådmannen poengterer også at det ikke bare er anbudsprosessen som er stoppet som en følge av nedleggelsen av Heimly mottakssenter.

– Vi har også stoppet renoveringa av taket på Heimly i påvente av hva som skjer videre. Det er også tilsettingsprosesser som er stoppet opp der berørte virksomheter var i ferd med å ansette nye folk. Vi kan ikke late som ingenting er skjedd, sier Hoholm.

Dramatisk for kommunen

– Er nedleggelsen av mottakssenteret dramatisk for kommunen med tanke på arbeidsplasser og økonomi.

– Det får stor betydning for tjenesteproduksjon og økonomi, og vi er nødt til å omstille oss til en ny virkelighet. Det er også verdt å ha med seg at når det kommer færre asylsøkere til landet, vil behovet for bosetting av flyktninger i kommunene bli mindre i tiden framover. Nå blir det bare spekulasjon, men vi vet jo heller ikke hva som vi skje med mottaket for enslige mindreårige på Gibostad hvis denne trenden fortsetter. Det er fryktelig mange usikre faktorer for tida, understreker Hoholm.

Jon Kvistad i Kvistad Eiendom AS har registrert at Lenvik kommune har stoppet anbudsprosessen som gjaldt leielokaler til flere av sine tjenester.

– Det kom ikke som noen overraskelse. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere noe ytterligere, sier Kvistad til Folkebladet.