Skaland Graphite ligger foran budsjettene og har begynt å se en utvikling på prisnivået for enkelte produkter.

Direktør Trond Abelsen tør ikke helt slippe jubelen løs ennå, men registrerer en utvikling etter prisen på grafitt ikke har vært all verden de siste årene.

GRAFITT Rundt 10-12.000 tonn grafitt utvinnes på Skaland hvert år.

– Markedet har ikke helt kommet dit vi trodde det skulle gjøre og prisene er fortsatt en utfordring for oss. Nå har vi begynt å se en viss utvikling på noen produkter, men noen priser henger igjen. Det er nok litt for tidlig å si om dette er en trend eller naturlige variasjoner, sier Abelsen til Folkebladet.

Budsjett

Målet grafittverket har satt seg er å produsere 10.000 tonn i år. Til nå har de på Skaland produsert 4.500 tonn ut mai og cirka 60 tonn over budsjett så langt i år.

– Vi har hatt en jevn og fin produksjon og det er vi veldig godt fornøyd med. Vi får veldig mange forespørsler om nye blandinger og produkter, så vi henger i for å få levert i forhold til forespørslene. Vi er fornøyde med at vi ligger foran budsjett så langt, sier Abelsen.

Borer på Trælen

I år skal de bore videre på Trælen der de har vært i ti år, men nå skal de bevege seg opp mot toppen av fjellet.

– Vi startet i begynnelsen av mai på å borre de 3.000 meterne vi skal bore her i år. Vi har til nå kommet til 259 meter inn, men jeg er usikker om de har truffet på grafitten, sier Abelsen.

Markedet

Til tross for gode resultater er det for tidlig for Abelsen å si hvordan det vil bli i slutten av året.

– En kan risikere at man er for optimistisk, så det blir for tidlig å snakke om hvordan det blir i år, så dette vil jeg være varsom med. Det ser ut til at markedet er i en viss bedring. Kina leverer mest grafitt nå og kommer det mindre derfra, vil det gi et håp om at prisene etterhvert øker, avslutter Abelsen.