Da politikerne fikk seg forelagt økonomimeldinga for årets tre første måneder ser alt tilforlatelig ut med et samlet mindre-forbruk på om lag 348.000 kroner. Altså at drifta på flere områder er alminnelig god og under kontroll. Men bak dette tallet skjuler det seg en millionoverskridelse innenfor barnevern. Besparelsen så langt i år på PRO- sektoren ser også til å kunne bli spist helt opp pga mangel på sykepleiere slik at vikarer muligens må leies inn fra kostbare private selskap.

En barnevernssak

- Utgiftsøkningen er beregnet til mellom 4,5 mill. til 6 millioner per år. Og dette dreier seg om såkalte barnevernstiltak i en sak, heter det videre i framlegget til formannskapet. For årets første fire måneder er kostnaden en merutgift på 1,5 millioner kroner.

– Lavangen kommune har blitt gjort kjent med en barnevernssak som ikke var kjent på budsjetteringstidspunktet, skriver rådmann Erling Hanssen. Han er videre bekymret for at dette vil kunne føre til store økninger i kostnadene i årene som kommer.

Svært kostbart

Barnevernstiltaket kan bli svært kostbart, med kommunale egenandeler i institusjon på 68 000 kroner pr måned og til beredskaps/fosterhjem på 32 000 kroner pr måned. I tillegg kommer en rekke kostnader som det ikke er egenandel på. Uansett dreier det som om svært store beløp for en mindre kommune der rådmannen påpeker at kommunene uansett må ta store deler av dette selv.

For å sette dette i perspektiv, så bevilget politikerne 4 millioner kroner til bruk på utbedring av veiene, for øvrig en svært høy satsing i forhold til hva som er vanlig.

n Drifta av skolen er budsjettert til 15,6 millioner kroner i år mens overskridelsen i den ene barnevernssaken nå kan komme opp mot det halve av dette.

n Lauvmakken sentralbarnehage er antatt å koste 7,1 millioner kroner å drifte.

n Overskuddet i 2016 var på 3,7 millioner kroner.

Altså ligger det an til at de mellom 4,5 og 6 millioner kroner til et barnevernstiltak vil kunne spise opp framtidig overskudd og redusere drifta på andre områder.

Utfordrende

– Vil dette tynge drifta i årene som kommer?

– Det er veldig vanskelig å si i dag hvor langvarig dette vil bli. Men beløp av denne størrelse vil være utfordrende, sier rådmann Erling Hanssen. Han understreker at dette er en uforutsett situasjon og at politikerne bare må bevilge de pengene som trengs når det gjelder barnevernstiltak.

– Kan det være fare for at det må innføres eiendomsskatt for å ta slike kostnader dersom det er snakk om flere år?

– Nei, sier ordfører Bernhardt Halvorsen kontant og legger til: Dette skal vi prøve å løse på best mulig måte. Formannskapet tok tertialmeldinga om økonomien til etterretning.

Overskridelsen kan få konsekvenser for Lavangens mulighet til å bruke penger til andre formål. Kommunen har blant annet vedtatt et solid løft på 4 millioner kroner for å ruste opp veiene. Foto: Ulf Antonsen