Selv om Ivar Enoksen ikke har direkte kjennskap til dette brevet, sier han at det ligger flere sannheter i det.

– Her ute ble det ikke merket så mye av krigens handlinger. Tyskerne hadde den holdningen at de trengte fisk og dermed ble det ikke det største trykket på ungdommene i Torsken. Hvis de skulle ta folk i sin beste alder ut av fiskeyrket og inn i tysk tjeneste, ville de tape fisken. Derfor var det mindre trykk her ute, forteller lokalhistoriker Ivar Enoksen

Færre sympatisører

Brevet ble skrevet av daværende fungerende ordfører Harry Alvar fra Gryllefjord. Etterpå fulgte Hjalmar Johansen som ordfører, da det ble slutt på folkevalgte og det ble innført en regel med at ordførere skulle være medlem av Nasjonal samling, noe Johansen var.

– Jeg tror folk var glade for at Johansen tok på seg dette ansvaret for han var kjent som en snill mann. Nå var det ingen som ville være så da ble han ordfører i nabokommunen også. Jeg tror også at Torsken og Berg var de kommunene med færrest sympatisører i Norge, når det kom til Nasjonal Samling, og det synes jeg er interessant. Jeg vet ikke om noen som var på østfronten, meldt inn på tysk side, sier Enoksen.

Arrestert

Hans Peder Pedersen, lokalhistoriker og tidligere ordfører i Torsken, forteller til Folkebladet at ordfører ved krigens start, ble arrestert av tyskerene.

– Jeg har sett gjennom mange dokumenter, men dette brevet har jeg ikke sett før. Den egentlige ordføreren da krigen brøt ut var Ingvar Johansen. Han ble arrestert av tyskerene og anså han som farlig da de mente han var en åndelig leder for folket på Grunnfarnes. Han ble satt i Sydspissen fangeleir i Tromsø som politisk fange, forteller Pedersen.

Også han forteller om rolige forhold i kommunene Torsken og Berg under krigen.

– Det var ikke så mye en merket til krigen utenom tyskerne i gatene med våpen og jeg vet ikke om det er noen i det hele tatt som var medlem av Nasjonal Samling i kommunene utenom ordfører Hjalmar Johansen i Torsken og kanskje en eller to til, avslutter Pedersen.

Det var liten aktivitet poå yttersia, kan lokalhistoriker Ivar Enoksen fortelle. Foto: Harstad Tidene.