[Rett på sak]

– Hvordan var det å få besøk av statsministeren. Jon Henrik Larsen?

– Jeg syntes det var rent surealistisk. Da vi fikk bekreftet at hun ville komme, var det bare gledelig. Og så tenkte jeg at dette blir stort og det ble det sannelig.

– Hun åpnet Miki-senteret?

– Men du hadde flere damer på besøk?

– Veronica Klaussen har jobba i Salangen-Nyheter tidligere og har med seg ballast i ryggsekken. Hun fortalte at hun hadde vært psykisk sliten. Etter en tid fikk hun profesjonell hjelp, men manglet selvtillit og turte ikke å se folk i øynene. Så fikk hun være med å lage et ungdomsprogram for Salangen-Nyheter, fikk oppgaven med å skrive og ta bilder og etter hvert ble hun trygg nok til å se folk i øynene. Det var viktig for oss å få synliggjort henne i forbindelse med åpningen av Miki-senteret. Uten personer som henne er ikke Miki-senteret noe.

– Hva er Miki-senteret?

– Hva står Miki for?

– Det står for media, mestring, inkludering, kultur og integrering.

– Hvem står bak?

– Så næringslivsaktører har tro på senteret?

– Du besøkte statsministeren i fjor?

– Jeg ble invitert til Oslo i oktober i fjor. Statsministeren hadde hørt at nyttårstalen hennes det året hadde gitt meg en marsjordre om å gå i gang. Jeg følte at jeg hadde støtte hos den sittende regjering. Hun er jo selv dyslektiker og Miki-senteret har skap et personlig engasjement hos henne.

– Når starta du Salangen-Nyheter?

– Det var i oktober 2000. Jeg starta Salangen-Nyheter som nettavis i valgfag på videregående skole. Den har holdt det gående i 16 år, med nettavis, web TV og grafikkproduksjon.

– Og den oppdateres hver dag?

– Ja, vi oppdaterer sidene daglig med minimum fem saker. Det er blitt en del gjennom årene som følger med og betydelig flere i dag hvor man har sosiale media og deler nyheter gjennom den kanalen. Det kan variere mellom 5 – 6.000 lesere. I tillegg har vi omkring 3.400 likere på facebook.

– TV-sendinger?

– Vi har daglige sendinger på web-TV. Vi har morgensendinger og så har vi en ettermiddagssending som kalles «Replikken»

– Sender ikke dere også på samisk?

– Akkurat nå har vi ingen samiske sendinger, men vi jobber med å få det på plass igjen. Vi hadde det tidligere med finansiering av fylkeskommunen og Sametinget.

– Dere sendte også på dari (afghanistansk, red. anm.)?

– For tiden har vi ingen flerkulturelle sendinger, for det er noe vi tenker kan være aktuelt å kjøre inn i Miki senteret. Vi har allerede en person som er interessert, en person som har jobba i somalisk nasjonal TV. Vedkommende kan være en mentor for andre nasjoners medarbeidere.

– Salangen-Nyheter ble berømt for sine ”agurknyheter” for en tid siden?

– Det har vært en del oppslag og Veronica som var på åpningen, hadde vel en av de beste. Hun fikk faktisk en bok oppkalt etter en overskrift. Johan Golden og Atle Antonsen stod for boka, som het ”Ny hylle på Prix”!

– Dere var med i ”Nytt på nytt” også?

– Det var jo også en typisk ”agurksak”. Vi hadde ei sak på ei forlatt handlevogn på Remaplassen og den brukte Jon Almaas for alt det den var verd. Det var jo midt i gullrekka på NRK på fredagen, så det gav oss solid PR.

– Du er autist. Hva er det?

– Det er en person som har veldig sterke egeninteresser og melder seg ut på andre områder. De tingene jeg er interessert i, å skape noe, gjør at jeg står veldig på for å få til det jeg vil. Det så vi 18. mai.

– Hvilke områder melder du deg ut på?

– Det kan gå på at jeg ikke kan sette bestikk i oppvaskmaskinen fordi det blir for mange tagger. Forståelse av tall er også vanskelig, for å nevne noe.

– Hvem er du?

– Jeg er født og vokst opp i Åmo/Sjøvegan i Salangen. Etter grunnskolen, videregående på Sjøvegan og så Salangen-Nyheter.

– Hobbyer?

– Gå på kafé og reiser.