For skoleåret 2016–2017 har Sjøvegan videregående skole og Nordkjosbotn videregående skole delt en klasse VG2 Kjemiprosess.

Satser på neste skoleår

Til tross for at dette er et etterspurt tilbud fra næringslivet søkte kun en elev i Troms til tilbudet høsten 2017. Ikke minst oppdrettsbransjen, smoltanleggene har behov for elever som velger denne retningen. Men for skoleledelsen på Sjøvegan er ikke løpet kjørt.

– Nei, vi gir ikke opp. Vi prøvde at det skulle bli en midlertidig stopp og være søkbart igjen neste år. Det er fullt mulig å gjøre det søkbart neste år, men dette er en prosess som går til høsten. Da skal utdanningstilbudene for 2018–2019 rulleres. Vi kan i samarbeid med næringslivet jobbe for å styrke rekrutteringen fremover. Vi må få ut mer informasjon og kunnskap om bransjen, og behovet for arbeidsplasser i denne bransjen fremover. Jeg mener absolutt at det er et grunnlag for å drøfte en videreføring av ei slik linje, sier avdelingsleder Viggo Valnes ved Sjøvegan videregående skole.

Trenger mer tid

Salangsfisk AS og skolen jobber også for å opprette lærlingplasser ved bedriften.

– Hva er forklaringen på manglende søkere ?

– Du bygger ikke opp slike utdanninger som dette på så kort tid. Jeg så en usikkerhet i dette. Når barn- og ungdomsarbeiderfaget var nytt hadde vi en periode på to-tre år der vi kun hadde fem-seks søkere. Og etter fem år hadde vi 133 søkere. Man trenger mer enn ett år for å bygge opp og utvikle et slikt tilbud, sier Valnes.

– Vi har jo såkalte intensjonsavtaler med flere bedrifter i forhold til praksisplasser. Vi har hatt et godt samarbeid med næringslivet om de få elevene vi har i år. Vi starta med fem elever, det er igjen tre som skal ta eksamen og ut i lærlingplass. Det er bra, sier han.

Negativt for næringslivet

– Ser vi på helhetsbilde kom skolen godt ut av vedtaket, det er kun Kjemiprosess som ikke blir starta opp til høsten. De syv plassene som ikke kommer i gang til høsten er ingen krise for skolen. Jeg tenker mer på at dette er negativt for næringslivet. Skal de bygge opp kompetanse innenfor disse næringene trenger de fagfolk og utdanna folk fremover, avslutter Valnes.