Tilstandsrapporten for Målselvskolene foreligger nå. Rapporten avdekker at skolene i Målselv verken er bedre eller verre enn landssnittet totalt sett.

Bedre enn snittet

– Målselvskolene er bedre enn landsnittet på enkelte områder. Elevundersøkelsene og foreldreundersøkelsene er også bra. Vi kan nok bli bedre på enkelte områder, men resultatet totalt sett er rimelig bra, sier Hågbo.

Et av områdene der det er registrert nedgang er på motivasjonssiden hos elevene.

– Motivasjonen har kanskje gått litt ned på enkelte områder, men det er små endringer. Det er naturlig at det er årlige svingninger, men hvis det vedvarer er det alvorlig. Derfor følger vi nøye med, sier Hågbo.

Dårlige tall

Rapporten forteller også at antall mobbetilfeller går ned. Målselvskolene var høyt oppe på mobbestatistikken for noen år tilbake, spesielt i 2009-2010.

– Vi har hatt dårlig tall, og derfor har vi hatt spesielt fokus på mobbing. Og tallene har bedret seg. Vi har fortsatt nulltoleranse for mobbing og vi jobber oss stadig bedre. Men så lenge vi har med folk og gjøre, og folks oppfatniger, så er det vanskelig å komme helt ned i null, sier Hågbo.

Trang økonomi

Men et av punktene skolene i Målselv skiller seg ut, er på driftsbudsjettet. Få, og noen, skoler i Troms driftes med lavere budsjett enn det Målselv har. I rapporten skriver Hågbo at budsjettene ikke kan bli lavere enn de er nå.

– Alle har hatt en nedgang de siste årene, men det er bekymringsfullt at Målselv også her ligger lavest og har hatt en større reduksjon enn de andre, skriver Hågbo i rapporten.

Budsjettet for 2016 var 78,5 millioner kroner.

– Ser vi på økonomien så får vi mye god undervisning ut av få ressurser. Vi ønsker oss mer ressurser, men elevene får den undervisningen de har krav på og lærerne gjør en formidabel jobb. De strekker seg langt for å gi elevene den beste undervisningen, men rektorene har lite handlingsrom, sier Hågbo.

At Målselvskolene likevel driftet med tre millioner kroner i mindreforbruk forklarer Hågbo med at kommunen innførte innkjøpsstopp.