Landet skulle bygges etter krigen, og for fiskerne var det behov for å kunne skaffe seg rimeligere redskaper. På fiskarlandsmøtet i Norges Fiskarlag i 1945 ble det derfor vedtatt å opprette en fiskernes redskapsfabrikk etter en samvirkemodell i Nord-Norge. Det er kort fortalt bakgrunnen for etableringa av A/L Fiskernes redskapsfabrikk, bedriften som har en 70 år lang historie på Finnsnes.

– Grunnsteinen ble lagt ned i 1947, men det var i 1950 at redskapsbedriften kom i drift, opplyser Frank Larsen, segmentleder for not og oppdrett i Refa Vónin.

Redskapsfabrikken skulle være nær der aktiviteten fant sted, og den måtte ligge i leia. En arbeidskomité pekte derfor ut Harstad og Finnsnes som mulige lokasjoner. På generalforsamlinga ble det lansert benkeforslag om flere andre steder hvor fabrikken kunne etableres, blant annet Svolvær og Gratangen, men det var imidlertid Finnsnes som trakk det lengste strået.

”Valget av Finnsnes som sted for Fiskernes redskapsfabrikk ble hilst med tilfredshet. Fabrikken ville bli liggende i leia med lett atkomst for båter enten de nå var på tur nordover eller sydover”, heter det i den historiske beskrivelsen i A/L Fiskernes redskapsfabrikks eget jubileumshefte fra 1975.

Her fortelles det også om hvordan Lenvik kommune hadde gitt tilsagn om gratis tomt og en del fri strøm til fabrikken. Et tilsagn fylkesmannen nektet å godkjenne på grunn av kommunens dårlige økonomi, men som endelig ble godkjent med kommunaldepartementets velsignelse.

Håp i navnet

Med tanke på den aktiviteten fabrikken har generert gjennom 70 år, kan man nok i Lenvik kommune prise seg lykkelig for det.

– Det lange bildet er at redskapsfabrikken har vært en ganske stor bedrift med avdelinger langs hele kysten fra Bergen i sør og helt opp til Båtsfjord i nord. På det meste var det nesten 400 ansatte, samt 470 hjemmearbeidende på deltid, opplyser daglig leder av Vonín Refa, Ronny Moan.

På 80-tallet ble redskapsfabrikken omdannet til et aksjeselskap, og skiftet samtidig til det Refa – et navn som henger igjen den dag i dag. Frem til 2004 var det lokale eiere som Espen Johnsen, Ole Arvid Nergård og Bernt Endrerud som satt på aksjemajoriteten. Dette året fusjonerte bedriften imidlertid med et selskap på Sunnmøre, Frøystad Group.

– I 2007 solgte de nordnorske eierne seg ut. De lokale eierne satt etter dette igjen med bygningsmassen på Nygård, mens drifta gikk til eierne i sør, opplyser Moan.

Året etter kom én ny eier på banen, færøyske Vón. Derav også navnet Vónin Refa.

– Vónin betyr håp.

Dette navnet består ennå selv om islandske Hampidjan i fjor kjøpte selskapet.

– Blir det nye Hampidjan Refa?

– Det vet vi ikke, men Hampidjan har ingen policy om at alle datterbedriftene skal hete det samme. Refa er uansett navnet vi har hatt med oss i all tid, og også det vi heter på folkemunne, poengterer Moan.

Fra Kina til Litauen

I dag er det langt færre som sysselsettes lokalt av Vónin Refa enn på 50-70-tallet. 70 arbeidstakere, hvorav rundt 50 på Finnsnes og i Målselv, er likevel ikke så rent lite – i hvert fall ikke i Midt-Troms-målestokk.

– I dag setter vi jo ogs ut en masse av de oppgavene og tjenester som vi tidligere stod for selv. For eksempel kjøper vi betydelige tjenester fra Gundersen Elektro, og Nor Team har til enhver tid ett til to vogntog ute på oppdrag for oss, sier Moan.

Hvor store ringvirkninger Refas virksomhet gir i lokalmiljøet er ikke tallfestet, men den daglige lederen er klar på at det noen millioner i året.

En annen betydelig årsak til at arbeidsstokken er kraftig redusert sammenlignet med begynnelsen, er en avgjørelse som ble tatt i 2003 om å avvikle all produksjon på Finnsnes.

– Da ble maskinparken solgt ut, og all produksjon flytta til Kina.

Produksjonen foregår fortsatt utenlands, men ikke like mye i Kina. Det ble nemlig for langt unna. Nå er det et søsterselskap i Litauen som tar seg av dette arbeidet. Her produseres det et bredt utvalg av utstyr til både fiskerinæringa og oppdrettsnæringa. Søster fabrikkene i Litauen sysselsetter alene omlag 350 stillinger.

- Ny storavtale vil gi ytterligere løft Å være leverandør til Salmar Nord har gjort Vónin Refa proffere. Nå har bedriften signert en ny storavtale med oppdrettsgiganten. Ut av leia

I tillegg til hovedkontorfunksjonen, er avdelinga på Finnsnes å anse som en servicestasjon. Her vaskes, desinfiseres og repareres nøter og oppdrettsposer. De siste par årene har en annen aktivitet også tatt seg kraftig opp, nemlig servicetjenester på luseskjørt.

– I 2015 hadde vi nesten ingenting aktivitet tilknytta dette, men i løpet av vinteren dette året begynte oppdretterne å komme til oss med luseskjørt, forteller Moan.

I dag vaskes og desinfiseres luseskjørtene på Finnsnes. Reparasjon på disse skjørtene finner sted et helt annet sted, langt unna leia, nærmere bestemt på Øvre Rossvoll i Målselv kommune. Refa flytta inn i de gamle Nato-lagrene der etter å ha betalt 8,5 millioner kroner for de 14.000 kvadratmeter store lokalene.

– For tre år siden hadde vi leieavtale som utløp. I den anledning sonderte vi terrenget for hva som var i markedet av den størrelsen som vi trengte. Da Nato-lagrene kom på tvangssalg i slutten av 2015 var vi raske med å komme på banen.

Med det kom oppdrettseventuret til innlandet også, en situasjon som tok målselvordfører Nils Ole Foshaug litt på senga.

– Han ble passe sjokkert da vi kom og snakket om havbruk i Målselv – den så han ikke komme for å si det sånn, ler Moan.

I tillegg til lusereparasjon har Refa flytta sitt ”posehotell” og sitt hovedlager til Øvre Rossvoll. Planen er også å flytte impregneringsvirksomheten hit.

Bedriften vil satse 20 millioner på Rossvoll Vónin Refa flytter en gode del virksomhet fra Finnsnes til Rossvoll. Trives i nye kontorer

Det er imidlertid ikke bare på Øvre Rossvoll selskapet har investert de siste årene. I fjor ble det på Finnsnes investert i ny og mer energieffektiv tørketeknologi og et oppgradert renseanlegg.

– Vi har aktive kunder, noe som betyr at også vi må være det. Det dukker stadig opp nye problemstillinger og utfordringer, noe som gjør at vi hele tida må omstille oss. Men det er jo det som gjør det artig å drive med dette, smiler Moan.

I år kom også et nytt kontorbygg på plass. Det var etterlengtet.

– De nye kontorene er ekstremt bra, nøkterne, men funksjonelle. Selv om vi hadde det bra i de gamle lokalene også, så bar de nok preg av at de var 70 år gamle. Det er også lettere for kundene å stikke innom her vi er i dag, mener Larsen.

I fjor omsatte Vónin Refa for nesten 189 millioner kroner. Årsresultatet ble et finfint overskudd på vel seks millioner kroner. Regnskapene sett lenger bak i tid ser heller ikke akkurat sjabby ut. Moan er likevel ikke helt tilfreds.

– Vi er fortsatt ikke der vi skal være. Økte krav fra kundene tilsier økte investeringsbehov, og også eierne stiller krav. Vi jobber med å løfte oss, og det er fortsatt mange steiner som skal snus, avslutter Moan.

Grunnsteinen ble lagt ned i 1947, og i 1950 kom Refa i drift på Finnsnes. I dag foregår det butikkdrift i lokalene som i mange år huset fabrikkvirksomheten. Foto: Privat
Reparasjon av luseskjørt foregår på Øvre Rossvoll. Her er det Glenn Morten Ingdal som er i sving med symaskinen. Foto: Maria Holm Simonsen
Her leveres i 750 meter lang og 200 meter djup snørpenot til Refa. Nota var så stor at den måtte fraktes i to konteinere. Foto: Maria Holm Simonsen
Daglig leder Ronny Moan og segmentleder Frank Larsen trives på arbeidsplassen. Foto: Maria Holm Simonsen
I et av de gamle Nato-lagrene på Øvre Rossvoll lagres oppdrettsposene til oppdrettere. Foto: Maria Holm Simonsen
Jan-Are Pedersen er sjef på hovedlageret til Refa, som nå er flyttet opp til Øvre Rossvoll. – Her er det flott, mener Pedersen. Foto: Maria Holm Simonsen