Fylkeskonservatoren mente bygningen har en regional interesse, at bygget er et godt eksempel på en offentlig bygning fra tidlig etterkrigstid. Men Riksantikvaren anbefaler ikke at det startes opp en fredningssak for bygningen. Det gjør at fylkeskonservatoren anbefaler vern gjennom plan- og bygningsloven.

Opp til kommunen å avgjøre

– Ved fredning er det Riksantikvaren som går inn og freder bygget. Da er det også Riksantikvaren som setter premissene for hva som skal gjøres. Da blir egentlig bygget overtatt også økonomisk, men ikke driftsmessig, forklarer kultursjef Kurt Jan Kvernmo i Salangen kommune.

– Nå må kommunen selv ta stilling til om bygget skal vernes eller gjøre andre ting. At det ikke ble fredninger for så vidt en dårlig nyhet for kommunen. Dette er jo kanskje det eneste bygget i sitt slag som er i såpass god stand i hele Nord-Norge. Det er noe fylkeskonservatoren også sier, fortsetter han.

En prioritert sak for kommunen

– Vern betyr en dårligere økonomisk løsning for kommunen?

– Ja, en kan søke midler på verna bygg også, men det blir på et helt annet nivå enn om det hadde vært fredning. Jeg har akkurat orientert rådmannen om saken. I løpet av neste uke skal vi sette oss ned og drøfte hva vi skal gjøre. Vi burde finne løsninger og få en politisk behandling i løpet av høsten. Vi vet at bygg som står uten å bli brukt forfaller raskt. Derfor er dette en prioritert sak for oss. Men å ruste opp dette bygget vi uansett koste kommunen relativt mye, sier Kvernmo.

– Dette en prioritert sak for oss. Men å ruste opp dette bygget vil uansett koste kommunen relativt mye, sier kultursjef Kurt Jan Kvernmo Foto: Morten Dokka