– Det sentrale helikoptermiljøet for Hæren i Norge kommer til å ligge på Bardufoss. Punktum.

Det sa leder av Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre da han besøkte Bardufoss flystasjon torsdag.

I strålende solskinn ble Aps toppleder vist rundt på området og hilste på elever fra flyfagskolen, direktør for Patria Dan Kjetil Nordheim som nettopp har sikret seg vedlikeholdet av NH90-helikoptrene, og sjef for 139 luftving oberst Helge Rasmussen.

– Det er et veldig imponerende fagmiljø her, sa Gahr Støre etter omvisningen.

– Vi må rydde i begrepene

Forrige helg vedtok Aps landsmøte at Hæren skal ha sin helikopterstøtte på Bardufoss. Samtidig ble representantforslaget om å sikre Bardufoss som hovedbase for helikopter avvist, med støtte av Ap, i Stortinget natt til onsdag. Gahr Støre påpekte at forslaget ble avvist da presidentskapet i Stortinget ikke har for vane å ta opp igjen noe som allerede er vedtatt i langtidsplanen. Han avviste at dette betyr at hovedbasen skal flyttes til Rygge.

– Nå må vi rydde i begrepene. La meg begynne med det viktigste. Det sentrale helikoptermiljøet for Hæren i Norge kommer til å ligge på Bardufoss. Her er det behov, her er det fagfolk, her er det god infrastruktur, og en kommune som slutter aktivt opp om det. Så det valget gir seg selv.

Når han bruker begrepet «det sentrale helikoptermiljøet» mener Gahr Støre følgende:

– Det er fremtidens helikopterbehov for Hæren, som skal avklares nå i Landmaktsstudien, vedlikehold av Kystvaktens helikoptre og utdanning av fagfolk som trengs. Det skal være her på Bardufoss.

Han fortsetter:

– Forsvaret opererer ikke med begrepet hovedbase lenger, og vi må passe på at vi skal lage Forsvaret for framtiden og ikke henger tilbake i fortiden. Det skjer forandringer i det norske Forsvaret for å møte den sikkerhetspolitiske situasjonen vi har. Vi trenger å ha et helikoptermiljø på Rygge som betjener spesialstyrkene, men det skal ikke skje på bekostning av det sentrale miljøet i landet som er her.

- Trenger en løftekapasitet

Man avventer landmaktsstudien for å se hvilken helikopterstøtte Hæren trenger.

– Vi trenger en hær som har de mobilitetsskravene som trengs for et moderne forsvar og hvor hæren raskt kan transporterers. Jeg er ikke fagmann nok til å si akkurat hvordan det skal skje, men det står jo helt klart for meg at hæren trenger en løftekapasitet. Om det kan ivaretaes med dagens helikoptere eller om det trengs nye det må landmaktstudien vise.

– Vi ber nå om at det blir fortgang i landmaktstudien, slik at vi kan få den debatten vi trenger om det, sa partilederen.

Gahr Støre sier videre at de er klar på at både ledelse, vedlikehold, drift og kapasitet av det som skal være på Bardufoss skal være plassert på Bardufoss. Og han peker videre på at Forsvaret er under utvikling.

– Vi må se på hva som kommer i landmaktstudien, men alle deler av Forsvaret må gjennom en utvikling nå grunnet teknologi, krav til mobilitet, krav til god samvirke med NATO-allierte og det viktigste når vi jobber med forsvarspolitikk er å kunne si til befolkningen at vi ivaretar deres trygghet.

– Arbeiderpartiet skal forbedre det systemet vi har i dag

Under sitt besøk i Midt-Troms torsdag ble Jonas Gahr Støre fraktet med helikopter til Gryllefjord, der befaringen av Nergårds anlegg startet med en rundt tur ut i fjorden.

Jonas Gahr Støre er klar på at å avvikle leveringsplikten for torsketrålerne vil være både defensivt og passivt, og at det vil være å gi opp de historiske båndene man har hatt mellom ressursene i havet og aktivitetene på land, noe denne landsdelen har opplevd for mye av.

– Mangler

– Leveringsplikten har sine mangler, og det trenger vi å utbedre. Men vi gir ikke opp dette, så Arbeiderpartiet vil sammen med industrien og sammen med fiskerne rette på systemet, rette på mangler. Det vil vi gjøre slik at vi fortsatt kan se det du ser bak meg på kaia her, at fisken kommer inn og blir levert til anlegg som dette i Gryllefjord, sier Støre til Folkebladet.

– Mener du at en bedrift som for eksempel Nergård har her i Gryllefjord vil kunne gå til grunne hvis leveringsplikten fjernes?

– Kanskje ikke helt ut. Men ved å fjerne leveringsplikten gir vi opp den kontrakten som et sameie av naturressursene er bygd på. Dette er basert på at aktivitet ute i havet også skal føre til aktivitet på land, og der må vi ha ambisjoner, sier Støre.

– Sandbergs forslag om å ta disse kvotene ut av landsdelen til en veldig dårlig kompensasjon kan Arbeiderpartiet aldri gå inn for, legger han til.

– Ikke veldig uenige

Konsernsjef Tommy Torvanger, som også var tilstede i Gryllefjord, sier til Folkebladet at man i en opphetet debatt glemmer at det er industrien en skal legge forholdene til rette for.

– Fiskekvotene var i sin tid tildelt industribedrifter for at de skulle ha tilgang på råstoff hele året. Det fantes tidligere ikke bearbeidingsplikt på for fisken før i 1996.

– Ap hevder at mange fiskemottak vil forsvinne med at de får en engangskompesasjon for at trålerne skal bli fritatt for leveringsplikten, og at dette bare er småpenger mot det tapet de vil få ved å miste mottak av fisk til foredling?

– Nergård eier både trålere på havet, og mottak på land. Vi ønsker jo at det skal leveres så mye fisk som mulig også her i Gryllefjord., altså til vår egen produksjon. Men slik som det er i dag er det så komplisert i et rigid regelverk at det går rett og slett ikke an å drive på en fornuftig måte, sier Torvanger.

– Vi har ikke leveringsplikt lenger

Torvanger foklarer at den eneste grunnen til at de kan drive et anlegg som i Gryllefjord er at Nergård har dispensasjon fra bearbeidingsplikten.

– Leveringsplikt har vi egentlig ikke lenger. Vi har aktivitetsplikt, tilbudsplikt og bearbeidingsplikt. Det to første går helt uproblematisk, men bearbeidingsplikten er en stor ulempe for landindustrien. Effekten av dette er at mer og mer av fisken fryses på havet og går blant annet til å produsere klippfisk.

– Hadde vi sluppet bearbeidingsplikten hadde det vært landet mye mer fisk også her i Gryllefjord, avslutter Torvanger.

FORNØYD SKREIFISKER: AP-leder Jonas Gahr Støre, med Cecilie Myrseth sittende like bak, var tydelig fornøyd med de store skreitorskene han fikk opp fra havet rett utenfor Hovda i Gryllefjord. Til venstre ser vi Kari –Anne Opsal, og til høyre Tove Karoline Knutsen. Alle foto: Stein Wilhelmsen Foto: Stein Wilhelmsen
LANGT FRA ENIG MED STØRE: Konsernsjef Tommy Torvanger i Nergård-konsernet er langt fra enig med Arbeiderpartiet Foto: Stein Wilhelmsen