Det er Klima- og miljødepartementet som har bedt NINA samarbeide med Havforskningsinstituttet om å gi en felles vurdering av kvalitetselementet genetisk integritet til klassifisering av villaksbestander etter Kvalitetsnorm for ville bestander av laks.

I disse tre vassdragene i Midt-Troms kommer det fram i rapporten at det er påvist store genetiske endringer hos villaksen. Forskerne har undersøkt den genetiske statusen for 175 ville laksebestander i Norge.

– Liker ikke utviklingen

I Midt- Troms er Målselva, Salangselva, Laukhelle (Lakselva på Senja), Skøelva og Lysbotnelva med i undersøkelsen.

– Jeg har sett deler av denne rapporten. Jeg synes det er betenkelig når vi får så store endringer som det kommer fram her. Jeg liker ikke denne utviklingen. Det tyder vel på at det er mer rømming enn det blir rapportert, sier leder av Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget, Odd-Helge Utby

Ønsker fettfinneklipping

– Målselvvassdraget er ett av vassdragene som ligger stygt an. Når vi ser at der så mye rømming bør det i hvert fall komme pålegg om fettfinneklipping. Da vet man uten diskusjon hva som er oppdrettsfisk og ikke. Det kan være vanskelig å skille ut når vi får dem i elvene. Rømmer de som smolt er det kjempevanskelig. Hadde vi hatt et slikt påbud hadde det vært mye enklere å få denne fisken ut. De som har videokameraer i vassdragene kunne lett sett om det kom store innslag om fisken var merket, sier Utby.

– Hva kan dere gjør med situasjonen?

– Ikke annet enn å ta flere skjellprøver av fangsten. Vi har også et kontrollfiske på høsten. I fjor ble det tatt et tyvetalls oppdrettsfisk i sesongen. Under kontrollfiske fikk vi 14 oppdrettslaks av totalt 35 laks, og det er ganske mange, sier Utby.

Vært freda i 20 år

– I Salangselva har vi hatt mye rømt laks og innblanding i mange år. Villaksen har vel vært freda i omkring 20 år. Det er vanskelig for oss å gjøre annet enn å prøve å leve med denne situasjonen og bare håpe at det rømmer mindre fisk fremover, sier kortselger og grunneier i Salangselva, Tor-Arne Chruickshank.

– Men det har vært tatt mindre rømt fisk de siste årene, samtidig med at det har blitt en god del mer villaks. Det er positivt, men ingen vet jo hva dette er avkom etter, sier Chruickshank.

– Jeg mener det er veldig viktig å verne om og ta best mulig hånd om sjøørreten fremover, sier han.