Når fagpanelet, som det bestemmende organ i UKM nå heter, gjør sine vurderinger om hvilke innslag som skal sendes videre til landsfestivalen, betyr det mye om det er selvlaget eller ikke. Et eget arrangement på en coverlåt kan faktisk også være utslagsgivende. Forestilling A, som åpner en halv time etter at det offisielle åpningsshowet er avviklet fredag kveld, har bra bredde i uttrykkene samtidig som den kan formidle egenproduserte låter fra utøverne på scenen.

Anton Lymarev fra Lenvik er en av dem som fremfører eget stoff. Det gjør han med låten «The Road», som han har skrevet tekst og melodi til selv. Lars Gaute Steien og Stine Maren Steien fra Bardu gjør det samme med låten «I dont want you to stay». Søskenparet har utformet teksten sammen, mens det er Lars Gaute Steien som har komponert musikken til den. Fremførelsen på scenen er det ingenting å utsette på.

Mer egenprodusert

Karoline Halvorsen og Ruben Kåre Nesvold fra Målselv kan også by på egenprodusert. I deres tilfelle betyr det låten «Så jævla fint vær i kveld», som de har vært sammen om å skrive både tekst og melodi til. Bak navnet Fyr for kråka finner vi Elisabeth Andrea Seppola Simonsen, Aleksander Larsen og Marianne Emilie Seppola Simonsen. De to førstnevnte fremfører låten «Eldr» på henholdsvis piano og vokal. Sistnevnte har skrevet den. Trioen representerer Lenvik kommune, og søstrene Simonsen har gjort noen lignende med en annen partner før. Senest i fjor, da dette ga dem reisepass til «sluttspillet» i Trondheim.

Midt-Troms

Forestilling A kan by på en del innslag fra Midt-Troms. Blant annet stiller Sørreisa Skolekorps mannsterk med en instrumentalversjon av låten «You can›t stop the beat». De unge medlemmene i gruppa Vestlandet fra Berg sjarmerer alle med låten med samme navn, mens Ingrid Bergmann Larssen fra Sørreisa høster stor applaus for sin tolkning av «Can`t help falling in love». Ellers medvirket både utøvere fra Salangen og Tranøy. Altså var Midt-Troms godt representert i «Arctic Youth Festivals» første ordinære forestilling.

Ingrid Bergmann Larssen fra Sørreisa tolker låten ««Can`t help falling in love». Foto: UKM Arctic Troms
Dette forrykende bilder er fra selve åpningsshowet . Foto: Reidar Ingebrigtsen
Hassan Tazabajev fra Salangen gjør låten «Simret nay mebtsie desyet». Foto: Reidar Ingebrigtsen