Politikerne i Tranøy kommune skal i neste uke ta stilling til etablering av kok og kjøl-prinsipp, samt postkjøkken ved sykehjemmet.

Leder for oppvekst, kultur og helse i kommunen, Arnt Einar Nilsen (Sp), er ikke spesielt begeistret for et slikt samarbeid.

- Jeg tror det til syvende og sist vil resultere i færre arbeidsplasser ved sykehjemmet, sier han.

I 2016 var kostnadene knyttet til sykehjemmets kjøkken store. Det ble driftet for godt over 2.5 millioner kroner.

Ifølge saksfremlegget kunne man, etter en sammenligning med driften ved Berg sykehjem, komme ned til en netto drift på 1.8 millioner kroner.

Det var imidlertid lettere sagt enn gjort. En omlegging resulterte i besparelser på nesten en halv million kroner, hvilket betyr at det gjenstår over 350.000 kroner før man er helt i mål.

Ny modell

I intensjonsavtalen, som ble inngått mellom Tranøy og Lenvik kommuner i oktober i fjor, er det nedfelt at man skal se på ny kjøkkendrift - i samsvar med modellen som brukes i Lenvik i dag.

Dette vil for Tranøy kommune «bare» koste i overkant av 1.5 millioner kroner, ifølge saksfremlegget.

Det må derimot, i tillegg, påberegnes investeringer ved sykehjemmet i henhold til omlegging og kjøp av nytt utstyr.

Utvalgsleder Nilsen tenker at det ikke vil være et godt nok tilbud å servere oppvarmet mat, produsert på sentralkjøkkenet på Finnsnes.

- Det minner om halvfabrikater, og det blir ikke helt det samme som hva beboerne er vant til i dag, sier han.

For det har, ifølge saksfremlegget, blitt poengtert at kvaliteten på maten blir redusert gjennom et slikt kok- og kjølprinsipp, der maten raskt blir nedkjølt og vakumpakket i poser.

«Man sammenligner dette med ferdigprodukter fra Fjordland», skrives det før det legges til:

«Mye av dette er knytte til matlukt, som oppleves som en trivselsfaktor, samt forestillingen om forringet opplevd kvalitet».

- Tror du en slik omstillingen vil falle i smak hos beboerne?

- Det er vanskelig å si. Jeg har ikke smakt mye mat fra sentralkjøkkenet, men da vi var på befaring ved Rossfjord sykehjem, var maten der helt OK. Den dagen hadde de imidlertid laget sausen selv på bruket - og det gjør etter min mening underverker, svarer han.

- Jeg vil tro det blir et samarbeid. Det virker slik, svarer han.

I saksfremlegget påpekes det videre at de ansatte ved kjøkkenet er orientert om muligheten for omlegging.

- Dersom det blir omlegging, har de ansatte rett til overføring til sentralkjøkkenet på Finnsnes, eller annet passende arbeid, står det,

Leder for oppvekst, kultur og helse i Tranøy Arnt Einar Nilsen (Sp), er skeptisk til kjøkkensamarbeid med Lenvik kommune. Foto: Kristian Rothli