Vónin Refa skal utføre service på oppdrettsposene og luseskjørtene til Salmar Nord. Den treårige avtalen, som nylig ble inngått, forventes å gi bedriften på Nygård en årlig omsetning på rundt 15 millioner kroner.

Det er daglig leder Ronny Moan hos Vónin Refa fornøyd med.

– Nå har vi akkurat avslutta den treårige avtalen vi inngikk med Salmar i 2014. Det startet den gang med reparasjon og service på oppdrettsposer, men underveis i perioden ble det også hekta på reparasjon og service av luseskjørt, sier Moan.

Et løft for Vónin refa

Moan er tydelig på at de tre årene som leverandør til en så profesjonell aktør som Salmar Nord har løftet Vónin Refa kvalitetsmessig.

– Vi har fått en betydelig økt bemanning i Midt-Troms i løpet av disse årene, totalt rundt 11 nye stillinger. Vi har også investert nærmere 20 millioner kroner i denne perioden, blant annet i et oppgradert og forbedret renseanlegg for vasking av poser, samt innføring av en mer miljøvennlig teknologi for tørking, sier Moan.

Vónin Refa overtok også nettopp de gamle Nato-lagrene på Rossvoll, totalt 13.000 kvadratmeter bygningsmasse. Det er her en del av serviceproduksjonen til Salmar Nord skal foregå.

– I tillegg har vi også investert i nye kontorlokaler her på Finnsnes.

For å rigge seg til aktiviteten i bedriften forventes det også fem-seks nye stillinger hos Vónin Refa den neste treårsperioden.

Sterk konkurranse

Det var ikke gitt at det var Vónin Refa som skulle «kuppe» en ny treårsperiode som leverandør til Salmar Nord. Salmar Nord-sjef Ørjan Jensen er likevel glad for at det ble nettopp slik.

– Vi konkurranseutsatte avtalen med flere aktører enn bare Refa, også store nasjonale aktører. Jeg synes det er veldig artig at Refa klarer å henge med i en utfordrende verden, og også såpass bra at vi velger å signere en ny avtale med dem, sier Jensen.

Han antar at Salmar Nord fremstår som en nokså attraktiv kunde for leverandørindustrien.

– Samtidig oppleves vi nok også som krevende, noe jeg tror er en bra ting. Vårt ønske er jo å bidra til en leverandørindustri som er av en sånn karakter at den også kan konkurrere nasjonalt.

– Må plukke opp hansken

Salmar Nord-sjefen opplever en dreining i regionen, der flere leverandører begynner å få øynene opp for hva som kreves for å kunne levere varer og tjenester til havbruksnæringa.

– Vi håper at enda flere leverandører «kobler seg på» og ønsker å være mulige tilbydere til oss og resten av næringa. I den anledning tror jeg det som skjer rundt i Midt-Troms og med leverandørutviklingsprosjektet til Senja Næringshage vil bidra til økt bevissthet i leverandørindustrien, mener Jensen.

Han er samtidig tydelig på at det ligger hos leverandørbedriftene sjøl å ta steget og gripe sjansen.

– Er det et uutnytta potensial for leverandørindustrien her i regionen?

– Helt åpenbart, noe som også er kvantifisert og synliggjort ved flere anledninger. Jeg ser ingen grunn til at leverandørindustien skal sitte på nevene og vente. Nå handler det tvert imot om å plukke opp hansken og sørge for å bli relevant, poengterer Jensen.

For kan man konkurrere på pris og kvalitet er det ingen grunn for oppdrettskundene å se utover regionen, faktisk tvert imot.

– Nærhet er veldig nyttig, understreker Jensen.

- Starten på en spennende utvikling

Roser Vónin Refas offensivitet.

Nylig trådte Irene Lange Nordahl inn i som prosjektleder for et storstilt leverandørutviklingsprosjekt i regi av Senja Næringshage. Med nyheten om den nysignerte avtalen mellom Salmar Nord og Vónin Refa kunne hun knappest fått en bedre start i nyjobben.

– Denne avtalen er et godt eksempel på at lokal leverandørindustri er konkurransedyktig og kan levere til en sånn type aktør som Salmar. Jeg er veldig glad for at Refa er så offensive som de er, sier Nordahl.

«Leverandørutvikling havbruk Troms» er et leverandørprosjekt i regi av næringshagene i Troms tilknyttet havbruksnæringa, som skal bidra til økte ringvirkninger fra havbruksnæringa gjennom leverandørutvikling i nord. Per i dag er åtte havbruksaktører og i overkant av 20 leverandører fra hele fylket med i prosjektet .

– Med dette prosjektet skal vi bidra til å ta ut det potensialet som er, og bidra til at leverandørindustrien i fylket vokser på samme måte som havbruksnæringa vokser, sier Nordahl.

Hun minner om at det er i Nord-Norge det er spådd at den store veksten i havbruksnæringa skal finne sted.

– Finnsnes, Senja og Midt-Troms ligger sånn sett midt i smørøyet for leverandørprosjektet, som dekker hele Troms. Det er utrolig flott å kunne bidra til å styrke satsinga rundt leverandørindustrien der det er et kjempepotensial for utvikling, og denne avtalen mellom Salmar og refa illustrerer kanskje en start på ei spennende utvikling, mener Nordahl.