Gjennom tre forestillinger i Istindportalen fikk skoleungdommer i Målselv, Sørreisa og Balsfjord et knallsterkt møte med nettmobbing.

Veldig sterkt

– Det var veldig sterkt, sa de fem ungdomsskoleelevene Douce, Pia Lill, Helene, Haldis og Henrik fra Sørreisa sentralskole til Folkebladet etter forestillingen.

Og mange av elevene i en fullsatt Istindportalen var tydelige svært preget etter forestillingen. Man måtte også forlate lokalet underveis.

– Det må være svært tøft for de som oppelver nettmobbing, sier Pia Lill.

Selv har hun ikke vært borti nettmobbing eller annen mobbing, men vet at det forekommer.

– Nei, jeg har ikke opplevd det selv, men har hørt at det forekommer, sier hun.

– Det var veldig tungt å se på. Jeg har ikke opplevd mobbing. Det er jo litt erting, men det er bare sånn venneerting og ikke noe alvorlig, sier Douce.

Alle fem elevene mener forestillingen gir rom for ettertanke.

– Jeg kommer til å begynne å tenke meg om hva jeg sier og tenke på hvordan det vil bli mottatt. Vanligvis så tenker man jo ikke over hva man sier Haldis og Helene.

– Det var veldig sterkt,og det gjorde inntrykk. Jeg føler ikke at jeg kjente meg igjen i forestillingen, men det var sterkt å se hvordan det kan være, sier Henrik.

Audiovisuelt

Forestillingen #hengdeg er en autovisuell forestilling uten replikker. Ungdommene fra Nittedal Teater, som har laget forestillingen i 2013, spiller sine roller ut fra stygge og krenkende mobbemeldinger på blogger, sms, snapchat, Instagram og andre sosiale medier som vises på et stort lerret.

Forestillingen

Teateret har reist landet rundt med forstillingen som er sett av nær 76.000 mennesker, og er spilt av over 360 ganger på ungdoms- og videregående skoler, foreldremøter, konferanser, seminarer og samlinger (ref. #hengdegs egen nettside).

Forestillingen oppleves som brutal, men er samtidig en forestilling om å ta valg, se hverandre og gi håp.

#hengdeg var en sterk forstilling, sier disse ungdomskoleelevene fra Sørreisa sentralskole. Fra venstre: Pia Lill, Douce, Helene, Henrik og Haldis. Foto: Jan-Eruk Bergstad