I løpet av 2015 vedtok 15 kommuner i Sør- og Midt-Troms nye kystsoneplaner. Dette etter en grundig prosess gjennomført i et interkommunalt samarbeid. Nå skal kystplanene rulleres, og også i denne sammenheng legges det opp til en interkommunal prosess. Et stort flertall av kommunene er imidlertid i tvil om de skal delta.

Daglig leder av Midt-Troms regionråd, Louis S. Edvardsen, forklarer at uvisshet rundt kostnadene planprosessen fører med seg er årsaken.

– Det er egentlig naturlig at kommunene tar slike forbehold, fordi man vil se totaliteten på kostnadene før man går i gang. Sist gang kystplanen ble rullert var fylkeskommunen inne med et vesentlig økonomisk bidrag. I denne omgang er det imidlertid ikke avklart hvordan det blir, sier Edvardsen.

Dersom Troms fylkeskommune ikke spytter inn penger til planarbeidet denne gangen vil kostnadene bli høyere for kommunene.

Stor utvikling

Dyrøy, Harstad, Målselv, Lenvik og Torsken er de eneste kommunene som uten forbehold sier ja til å ta del i den nye kystplanrulleringa. Kommunene Berg, Gratangen, Ibestad, Kvæfjord, Lavangen, Salangen, Skånland og Tranøy har tatt forbehold for å være med, og for de fleste gjelder forbehold av økonomisk art. Sørreisa kommune er den eneste kommunen som blankt har avslått å delta i prosessen.

– Kommunene vedtok nye kystsoneplaner for bare rundt to år siden. Er det behov for rullering nå?

– Kommunale planer skal rulleres hvert fjrde år. Innen andre planområder skjer det kanskje ikke all verden i løpet av en slik periode, men kystplanen er nok planområdet med den største utviklinga for øyeblikket. Aktiviteten er høy, og vi ser allerede behovet for rullering. En av grunnene til at vi velger å gå igang med en ny runde er blant annet at kommunene sist gang sleit veldig med områder som var båndlagt av forsvaret. Nå har vi fått signaler om at det er kanskje er en mulighet for å se på disse områdene, sier Edvardsen.

– Helt uproblematisk

Det er nedsatt ei styringsgruppe i forbindelse av rulleringa av kystsoneplanen. Denne består av ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune, rådmann Alf Rørbakk i Tranøy kommune og rådmann Tore Jan Gjerpe i Berg kommune.

– Styringsgruppa skal ha sitt oppstartsmøte 5. mai. Etter hvert som man kommer igang med prosessen vil representanter også fra Sør-Troms bli invitert til å ta del i styringsgruppa, opplyser Edvardsen.

Denne grupperinga skal også begynne å se på hvordan kostnadsbildet for rulleringsarbeidet faktisk blir.

– Hvilken betydning får det dersom flere kommuner sier nei til å ta del i denne planprosessen?

– Det er helt uproblematisk. Dette arbeidet går på å løse rulleringsarbeidet interkommunalt, men hver enkelt kommune vedtar sin egen kystsoneplan, understreker Edvardsen.

Daglig leder av regionrådet, Louis Edvardsen, mener rulleringa er nødvendig. Foto: Stian Jakobsen